Világvége

Robbanás és tűz Oroszország egyik legnagyobb víruslaborjában

Lángokba borult Szibéria egyik legnagyobb víruskutató központja, miután egy hirtelen robbanás rázta meg az épületet.

2019.09.17 13:21ma.hu

Hatalmas robbanás rázta meg a világ egyik legnagyobb víruskutató központját Szibériában. A robbanás után az épület kigyulladt. Itt tárolják többek között a HIV, a fekete himlő, az Ebola és az Anthrax vírusait is, de számos veszélyes törzs is itt van eltárolva - jelentette az RT.com.

A Novoszibirszktől néhány kilométerre fekvő tudományos központban, Koltsovóban történt esetet hamar átkategorizálták minősített eseménnyé, amely már speciális irányítást és eljárást igényel. A Vector Intézet ugyanis Oroszország legnagyobb virológiai és biotechnológiai kutatóközpontja.

Míg a hidegháború idején biológiai fegyvereket kísérleteztek itt, addig mára állítólag orvostudományi célokat teljesítenek. Itt fejlesztenek ellenszert az Ebola és a Hepatitis ellen, de számos más járvánnyal és immunológiával kapcsolatos kutatást is végeznek.

Itt tárolják a potenciális biológiai fegyverekhez használatos törzsek mintáit is, így a fekete himlőtől kezdve egészen a pestisek különféle fajtájáig, számos végzetes kórokozó otthona a Vector.

A helyzet súlyosságára tekintettel a rendkívüli helyzetek minisztériuma nagy erőket mozgósított a helyszínre, és a gázrobbanás miatt a negyedik emeleten keletkezet tüzet eloltották. A szinten építési munkálatokat végeztek, egy építőmunkás súlyosan megégett.

Koltsovo polgármestere arról biztosította a lakosságot, hogy a térségbe nem kerültek ki veszélyes anyagok.

A robbanás oka továbbra sem ismert, folyik a nyomozás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.