Forgószél

Holttestek a vízben, menekülnek a Bahamákról

Alig van élelem és ivóvíz a Dorian hurrikán sújtotta szigeteken.

2019.09.07 10:08MTI

Százakat, ha nem ezreket tartanak nyilván továbbra is eltűntként a Bahamák északi szigetein, ahol a héten végigsöpört a legerősebb, 5-ös erősségű Dorian hurrikán, írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

A Bahamákat valaha sújtó legerősebb hurrikán a Great Abaco és a Nagy-Bahama szigeteken pusztított, teljes kerületeket tarolt le és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tett tönkre, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat is. Az ENSZ szerint a Bahamai Közösségben mintegy 70 ezer ember szorul közvetlen segélyre.

Tisztségviselők szerint várhatóan ugrásszerűen meg fog nőni a halálos áldozatok száma a mostani harmincról, mert egyre több holttestre bukkannak most is a romok alatt és a vízzel borított területeken. A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok viszont akadályozzák a légi és a vízi közlekedést, így a mentést is.

Az emberi sérülések többsége törés, fejsérülés, trauma és kiszáradás. Számos észak-bahamai klinikát elöntött a víz, emiatt képtelenek sérülteket fogadni, a szigeteken pedig nincs elegendő működő mentőautó ahhoz, hogy tábori kórházba vagy elsősegélynyújtó állomásra szállítsák őket.

Pénteken több százan gyűltek össze Great Abaco-sziget kikötőjében, hogy elvigyék őket hajókkal, írja az AP beszámolója. A helybeliek szatyrokban és bevásárlókocsikban pakolták fel a még menthető ingóságaikat.

Néhányan már nem sokkal csütörtök éjfél után megkezdték a sorban állást, hogy átjuthassanak a fővárosba, Nassauba, ahonnan nagyobb eséllyel utazhatnak tovább. Egyikük arra panaszkodott, hogy Great Abaco szigetén nincs élelem, nincs víz, holttestek úsznak a vízben, és az emberek nemsokára megbetegszenek.

Egyelőre nincs kormányzati szinten szervezett kimenekítés, de a bahamai védelmi erők egyik kompja fel tudott venni még 160 embert a saját munkatársaikon kívül. A tömeg nyugodtan várakozott, miközben a tengerészek felengedték a fedélzetre először a nőket és a gyermekeket, majd utánuk a férfiakat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.