Világvége

Az erdők égésével tovább gyorsul a klímaváltozás

A szén-dioxid földi körforgásának fontos állomásai az erdők.

2019.08.23 15:21ma.hu

Most, hogy lángol a világ, sokan írják, posztolják, hogy az erdő a Föld tüdeje, vagy a fák termelik az életet adó oxigént. Ez azonban nem teljesen igaz. Az erdő növényei valóban termelnek oxigént, de ennek nagy részét saját maguk fel is használják, a maradékot pedig az erdőben zajló elhalt szerves anyag lebontását előidéző folyamatok kötik le.

Ám az erdők a légköri széndioxid-tartalom szabályozásában játszanak fontos szerepet.

Mindazonáltal, mivel az erdőirtás már eleve is többnyire égetéssel történik, az égetés után az erdőtalaj humusztartalma is gyors ütemben oxidálódik, s a hosszú idő alatt elnyelt és a talajban raktározott szén így rövid idő alatt és nagy mennyiségben kerül a légkörbe.

Nem csoda hát, hogy a levegő szén-dioxid koncentrációja az utóbbi néhány ezer évben igencsak megemelkedett, és újabban komoly, gyorsuló változás mutat. Egyértelműnek látszik, hogy a koncentráció-növekedésnek az utóbbi másfél évszázadban megfigyelt felgyorsulása az ember tevékenységével van összefüggésben: 1750 óta 555 milliárd tonna szén került a levegőbe különböző emberi tevékenységek következtében - írta Somogyi Zoltán Erdő nélkül? című könyvében. Ez egy olyan hatalmas mennyiségű sajátos adósság a légkörrel szemben, amit egyhamar nem fogunk tudni törleszteni.

És most, hogy ennyi erdő lángol, úgy tűnik, menthetetlenek vagyunk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.