Sugárszennyezés

Radioaktív jódfelhő érte el Norvégiát az Észak-oroszországi fegyverkísérlet-baleset nyomán

Öt tudós halt meg a radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás tesztelésekor.

2019.08.15 15:52ma.hu

Radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén, az orosz határ térségében - közölte csütörtökön a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság a The Moscow Times híre szerint.

A svanhovdi légtisztító állomáson elsőként bemért jód mennyisége nem veszélyes sem az emberekre, sem a környezetre, sőt a hatóság még azt sem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy a mostani észlelés összefüggésben áll-e az oroszországi Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett balesettel.

A Roszatom egy tengeri platformon végzett rakétakísérlete során öt munkatársa halt meg múlt héten.

Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert.

A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek elmondása alapján az öt tudós egy „kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás” tesztelésekor halt meg.

Kedden Oroszország  hidrometeorológiai szolgálata beismerte, hogy az eset nyomán, illetve a baleset után közvetlenül négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás Arhangelszk megyében. 

A most csütörtökön publikált méréseket augusztus 9. és 12. között végezték el. Az eredmények a hatóság szerint összhangban vannak korábbi mérésekkel: hasonló radioaktivitási szinteket évente 6-8 alkalommal regisztrálnak Norvégiában.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.