Földmozgás

Nagyot rázkódott Kalifornia - majd még 87-szer utána

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés után komoly, 5-ös feletti utórengéseket mérnek.

2019.07.05 13:25ma.hu

Az amerikai földtani intézet mérései szerint 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Kalifornia déli részét csütörtökön, helyi idő szerint délelőtt fél 11 körül - írja az ABC News. A földrengés epicentruma a Mojave-sivatagban található Searles-völgy közelében volt San Bernardino megyében. A hatóságok szerint többen megsérültek, számos épület és út megrongálódott a földmozgás miatt. A rengést Los Angelesben és Las Vegasban is érezni lehetett. Utoljára egyébként 1999-ben volt legalább 6-os erősségű földrengés az államban.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója vészhelyzetet hirdetett ki a rengések által érintett területekre. Több épületben tűz keletkezett. "Már több mint 87 utórengést regisztráltak a szakemberek, a minősített állapot lehetővé teszi, hogy segítséget kérjünk a környező államokból is, illetve szövetségi szinten" - mondta.

Erős utórengések - forrás: RSOE EDIS

Kalifornia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és nagyon aktív a vulkáni tevékenység. Ezen a vidéken az egymás mellett elmozduló kőzetlemezek állandó földrengésveszélyt okoznak. A mintegy 40 000 kilométer hosszúságú, patkó alakú övezetet mélytengeri árkok és vulkánok sora alkotja, és a kéregmozgások okozta egyéb jelenségek jellemzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.