Világvége

Óriási becsapódási krátert fedeztek fel a jégtakaró alatt Grönlandon

A legalább 1 km átmérőjű vastartalmú kisbolygó a grönlandi jégtakarót áttörve 7 km mélyen hatolt a földkéregbe.

2018.11.22 08:55ma.hu

A Koppenhágai Egyetem, Dán GeoGenetikai Kutatóközpont, Dán Természettudományi Múzeum, valamint az Aarhus Egyetem Földtudományi Egyetem kutatói, Kurt H. Kjaer, Nicolaj K. Larsen és Martin Bertelsen Grönland északnyugati csücskében egy hatalmas, mintegy 31 kilométer átmérőjű becsapódási krátert találtak. A kráter közelítő földrajzi koordinátái: nyugati hosszúság 65 fok, északi szélesség 79 fok. A becsapódási alakzat felfedezése már 2015-ben megtörtént, de a kutatók ennek alátámasztása érdekében még három éven át részletes vizsgálatokat végeztek, az eredmények pedig a közelmúltban jelentek meg a Science Advances (Science online újdonságok) hírei között - számolt be róla a csillagaszat.hu.

Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem

Az új becsapódási kráter helye Grönland északnyugati vidékén, az Inglefield-földön található, ami Edward Augustus Inglefield (1820-1894) angol felfedezőről kapta nevét.

A becsapódási alakzatot a Hiawatha-gleccser mintegy 1000 méter vastag jégrétege alatt, egy repülőgépre telepített geológiai/glaciológiai (jégkutató) radarral mutatták ki és térképezték fel. A krátert a gleccser után Hiawatha-kráternek nevezték el.

Közelebbi kép a Hiawatha-kráter elhelyezkedéséről. A kör alakú perem átmérője mintegy 31 km.

Az alábbi kép a vastag jégtakaró alá egészen a kőzetfelszínig "belátó" radar működési elvét mutatja be.

Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem

A jégtakaró alá behatoló radarjelekkel a kőzetfelszín részletes domborzati térképe elkészíthető.

A kapott domborzati képen a kráter kör alakja, a nagyobb kráterekre jellemző központi csúcs, kiemelkedés és a környező felszín fölé emelkedő pereme egyaránt jól megfigyelhető.

Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem

A jégtakaró digitális eltávolítása után feltűnnek a kráter részletei.

A NASA eredetileg 1997 és 2014 között végzett repülőgépes radarméréseket a gleccser vidékéről, ahol 2016-ban, a németországi Alfred Wegener Intézetben azonosították a kör alakú krátert. Az alábbi kép a NASA domborzati radartérképét mutatja.

Dán Természettudományi Múzeum és Koppenhágai Egyetem

Az újonnan felismert kráter környezete a NASA 1997. és 2014. között készített felvételei alapján.

A kráter környékén gyűjtött mintákban a becsapódás hatalmas lökéshulláma következtében a talaj kvarcszemcséi a nagy nyomás miatt fellépett deformáció hatását mutatják. A magas nyomásnak és hőmérsékletnek kitett szemcsékben megfigyelt jellegzetes deformációk a becsapódási esemény erős bizonyítékát jelenti. A minták gyűjtését és laboratóriumi elemzését - egyben a kráter kozmikus becsapódási eredetének bizonyítását - a dán kutatók végezték el. A kapcsolódó számítások szerint a legalább 1 km átmérőjű vastartalmú kisbolygó a grönlandi jégtakarót áttörve 7 km mélyen hatolt a földkéregbe. Először egy 20 km átmérőjű átmeneti krátert vágott benne, ami néhány perc alatt kiszélesedett a végleges, 31 km átmérőjű alakzattá.

Az előzetes kormeghatározás szerint a Grönlandon most felfedezett krátert létrehozó becsapódási esemény legalább Kr.e. 12 ezer évvel történhetett, de a kor pontos meghatározása a közeljövőben fog megtörténni. Mindenképp bolygónk fiatal, nagyobb becsapódási eseményéről van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.