Katasztrófa

Az eddig véltnél 50-szer több áldozata lehet a Maria-hurrikánnak

Az elmúlt 90 év egyik legpusztítóbb hurrikánja, a Maria 2017. szeptember 20-án csapott le Puerto Ricóra.

2018.08.29 10:35MTI

Legkevesebb 2975 ember vesztette életét Puerto Ricón a Maria hurrikán pusztításai következtében 2017 szeptembere és 2018 februárja között - áll az amerikai George Washington Egyetem által a Puerto Ricó-i Egyetemmel közösen, a Puerto Ricó-i kormány megbízásából készített tanulmányban, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra.

A Puerto Ricó-i kormány augusztus elején legkevesebb 1400-ra becsülte a halálos áldozatok számát. A korábbi hivatalos közlések 64 halottról szóltak.

A dokumentum szerint a számok közötti szembetűnő különbségek egyik oka, hogy a kutatók "hiányosságokra" bukkantak a halotti anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatos eljárások és a nyilvános kommunikáció folyamatában.

Carlos Santos-Burgoa, a George Washington Egyetem közegészségüggyel foglalkozó Milken Intézetének kutatásvezetője szerint a hurrikán az alacsonyabb jövedelmű csoportok tagjaira és az idősebbekre jelentette a legnagyobb veszélyt.

A George Washington Egyetem előtt további két amerikai egyetem is tett közzé tanulmányt a hurrikán hatásaival kapcsolatosan. A Pennsylvaniai Állami Egyetem augusztus elején ismertetett tanulmányában 1130-ra, a Harvard egyetem májusban nyilvánosságra hozott jelentésében 4645-re tette a hurrikán Puerto Ricó-i halálos áldozatainak számát.

Az elmúlt 90 év egyik legpusztítóbb hurrikánja, a Maria 2017. szeptember 20-án csapott le Puerto Ricóra. A hurrikán 90 milliárd dolláros (24 840 milliárd forintos) gazdasági veszteséget okozott, és hónapokra áramkimaradást okozott a szigetország nagy részén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.