Visszaállíthatatlanul

Hamarosan elárasztják a világ egyik legrégibb települését

Befejezéséhez közeledik Törökországban az Ilisu-gát megépítése, így hamarosan víz alá kerül egy 12 ezer éves város. A projekttel azonban több gond is van még.

2018.05.18 14:15ma.hu
hirdetés

Hasankeyf egy ősi település a Törökország délkeleti részén, ám nem sokáig lehet már elzarándokolni ide a történelmi emlékek megcsodálására, hiszen a város hamarosan víz alá kerül. A török kormány már az 1950-es évek óta tervezi, hogy pár kilométerrel odébb vízierőművet épít az országrész áramellátásának biztosítására, az utolsó generátort pedig hamarosan beszerelik az Ilisu-gáton. Ez pedig a környék elárasztását jelenti, beleértve Hasankeyfet is.

A kormány már megkezdte a kitelepítést. Az üzletek tulajdonosait felszólították, hogy zárjanak be, és menjenek az új városba, amelyet a lakók számára építettek fel - írja az Origó. Az állam 700 új házat épített az új Hasankeyfben, azokra azonban csak azok a családok jogosultak, akik regisztrált lakosok. Aki nem álladó lakos vagy egyedülálló, az nem kap támogatást - írja a Deutsche Welle riportere.

Szerencsére nem minden veszik el. Egy speciális jármű segítségével például 200 méterrel magasabb helyre vitték Zeynel bég 1100 tonnás sírját, amelyet 1475-ben emeltek. A barlanglakásokat azonban berobbantják, hogy javítsák a sziklák szilárdságát a vízszint megemelkedésekor.

Környezetvédők szerint a folyó felduzzasztásával 80 ezer embert fenyeget szárazság a Tigris távolabbi szakaszain. Veszélybe sodródhat például a mezopotámiai mocsárvilág Ahvar környékén, amelyet UNESCO 2016-ban nyilvánított a világörökség részévé.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.