Tűzhányó

Tombol a Kilauea vulkán, hamuba borulhat Hawaii egyik szigete

A csütörtöki kitörés olyan erőteljes volt, hogy a vulkáni hamu beteríti Hawaii Nagy Szigetét.

2018.05.17 21:12ma.hu
hirdetés

Nagy erejű kitöréstől rázkódott meg a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkán - a vulkáni hamu, por és füst 9 ezer méter magasba lövellt ki - közölte az amerikai földtani központ (USGS) csütörtökön. A katasztrófavédelem felszólította a lakosságot, hogy húzódjanak biztonságos helyre.


A Kilauea két hete kezdett aktív lenni, ez idő alatt tucatnál is több lávahasadék nyílt a Nagy Szigeten, és folyamatos volt a lávaömlés. A csütörtöki nagy erejű kitöréssel újabb hasadékok nyíltak. A kitörést megelőző lávaáramlás 37 épületet pusztított el, és mintegy 2000 embert kényszerített el a szigetről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.