Járvány

Közeleg az influenza halálos mutációja

Száz éve történt, hogy az eddigi leghalálosabb influenzajárvány végigsöpört a világon. Ismétli magát a történelem?

2018.02.13 17:41ma.hu

1918-19-ben a spanyolnátha halálos áldozatainak számát 50 és 100 millió közé teszik. Vajon mennyi esély van rá, hogy a közeljövőben hasonló tragédia történjen?

A Mayo Clinic virológusa, dr. Greg Poland szerint 100 százalékos a valószínűsége egy újabb globális influenzajárvány kitörésének. A kérdés inkább az, hogy mennyire lesz súlyos. Poland szerint az influenza új és halálos törzse fejlődhet ki és söpörhet végig a bolygón - olyan betegség, amely ellen az orvostudomány által jelenleg ismert és használt influenza elleni szerek hatástalanok - írta a Házipatika.

Az évről évre fellángoló influenzajárványok bárkit megfertőzhetnek, sőt még az alapvetően egészséges és erős szervezetben is okozhatnak súlyos megbetegedést. De különösen nagy kockázatnak vannak kitéve, akik asztmától szenvednek.

Az orvos szerint a vírus teljesen kiszámíthatatlan, és ez teszi különösen veszélyessé. Az 1918-as járvány több embert ölt meg világszerte, mind bármely egyéb az emberiség történetében. Halálosabb volt a középkori pestisjárványnál, és több ember halálát okozta 24 hét alatt, mint amennyiét az AIDS 24 év során.

1918 óta az orvostudomány persze nagyon sokat fejlődött, és egyre hatékonyabban képes felvenni a harcot az influenzajárvány ellen, de folyamatosan éberséget és felkészülést igényel, hogy az influenzás betegeket megfelelően tudják kezelni. Ráadásul szakértők szerint nagyon sok olyan, állati eredetű influenzavírus bukkant fel a század eleje óta, amely az 1918-as vírusból - amely egy H1N1 törzs volt - mutálódott. Ez az egyik oka, hogy reális esély van rá, hogy megjelenik egy új, hasonlóan halálos mutáció. Egy ilyen jellegű betegség elleni harcra pedig a világ számos országában nincs megfelelően felkészülve az egészségügy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.