Tehetünk ellene

Tudja milyen károkat okoz a csillogó porral?

Itt az ünnepi szezon, minden csillog, a papír, a ruha, a smink, a kozmetikumok, a hajápolási termékek, a partikellékek. Ami aztán a lefolyón eltűnik, az állati és emberi szervezetben felhalmozódik.

2017.11.09 17:28ma.hu
hirdetés

Apró méretüknek köszönhetően ugyanis mindenhol megjelennek, így pedig káros hatással vannak az élőlényekre - mondta a hulladék műanyagok szakértője, Trisia Farrelly, a Massey Egyetem szociális antropológusa Új-Zélandon.

Az már viszonylag rég óta ismert, hogy a különböző, apró műanyagdarabok, vagyis mikroszemcsék károsíthatják az óceánok és tengerek élővilágát, a légkörbe került egyre apróbb mikroszemcséket pedig még be is lélegezzük.

A mikroszemcsékről már korábban is ismert volt, hogy az óceánokban az állatok szervezetében akár nagyobb mennyiségben is felhalmozódhatnak, méghozzá nagyrészt úgy, hogy a kisebb állatok tápláléknak nézve, vagy egészen egyszerűen akarva-akaratlanul megeszik a mikromikroszemcséket – majd a kisebb élőlényeket elfogysztó nagyobb állatok szervezetében összegyűlik a nagyobb mennyiség. Végül mire a hús az emberekhez is eljut, már jócskán tele van szennyeződéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.