Műanyag hulladék amíg a szem ellát

Elárasztja a szemét a világ legeldugottabb kis szigetét

Majdnem 38 millió darab műanyag szemetet mosott partra a víz egy kis lakatlan, eldugott csendes-óceáni korallzátonyszigeten egy új kutatás adatai szerint.

2017.05.16 13:49MTI

A Csendes-óceán délkeleti részét emelkedő Henderson-szigeten a legnagyobb sűrűségű az embertől származó hulladék az egész világon tengerkutatók szerint. A szemét 99,8 százaléka műanyag.

Fotó: Tasmaniai Egyetem

Az egyébként érintetlen szigeten felgyűlt, majdnem 18 tonna szemétre úgy tekintenek, mint a tengeri műanyagszennyezés katasztrofális, "groteszk" méreteinek új bizonyítékára - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában.

A Tasmaniai Egyetem és a brit Királyi Madárvédő Társaság becslése szerint majdnem 38 millió műanyagdarab halmozódott fel a szigeten, együttes tömegük mintegy 17,6 tonna. A sok millió darab nagyobb része - nagyjából 68 százaléka - láthatatlan volt, négyzetméterenként akár 4500 darabot is rejtett a talaj. Naponta körülbelül 13 ezer új darabot mosnak partra a tenger hullámai.

Fotó: Tasmaniai Egyetem

Jennifer Lavers, a Tasmaniai Egyetem tengeri és antarktiszi intézetének kutatója elmondta a The Guardiannek, hogy a hendersoni szemét mennyisége felülmúlta minden előzetes elképzelését.

"Jártam a világ néhány emberektől távoli szigetén és mindegy, melyik óceán melyik régiójában, melyik évben voltam ott, szinte mindig ugyanazt láttam, a strandok tele voltak az emberi jelenlét nyomaival, rengeteg hulladékkal. Mégis azt hittem, Hendersont talán megvédi valamennyire, hogy minden lakott területtől igen messze esik. Óriásit tévedtem. A döbbenetre nem voltak szavaim, ezért igyekeztem teljes részletességgel dokumentálni, amit itt találtam" - magyarázta.

Rákok százai éltek palackok és kozmetikai tégelyek kupakjaiban, egyikük egy játékbaba fejében lakott. "Törött, éles szegélyű, mérgező műanyagrengeteg borította a szigetet. Drámai volt látni ezeket a gyönyörű állatokat, amelyek a mi hulladékunkban élnek" - emlékezett vissza Lavers.

A Henderson-sziget a Pitcairn-szigetcsoport négy tagja közül a legnagyobb. Szerepel az UNESCO világörökségi listáján, valamint egyike a kevés érintetlen atolloknak, vagyis korallzátonyszigeteknek. A sziget mindössze 37 négyzetkilométerén tíz őshonos növényfaj és négy szárazföldi madárfaj él, az elszigeteltség megóvta őket az emberi tevékenység káros hatásaitól.

Lavers és kollégai kutatása bebizonyította, hogy a Föld egyetlen zuga sem lehet biztonságban a műanyagszeméttől".

A kutatócsoportnak az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) frissen megjelent tanulmánya úgy számolt, hogy a Hendersonon talált hulladéktömeg a világon 1,98 másodperc alatt előállított műanyag mennyiségének felel meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.