Földmozgás

A helyzet az, hogy Olaszország éppen elforog

Az Appennin-félsziget óramutató járással ellentétes, lassú forgómozgásban van.

2016.11.03 20:10ma.hu

Egész bonyolult helyzet vezetett a mostani földrengésekhez. Egyrészt az Afrikai és Eurázsiai-lemez közeledése nagymértékben meghatározza a Földközi-tenger térségében történteket. Azonban e két közeledő satuperem között több, kisebb-nagyobb kőzetlemez is található, ami e közeledés következtében forgolódik, keresi a legjobb helyét - írta Harangi Szabolcs a Tűhányó Blog Facebook-oldalán. A Földközi-tenger térségében e mellett két alábukási folyamat is zajlik, amikor kőzetlemezek buknak a másik alá is nyomulnak be a földköpenybe (ennek neve szubdukció).

A közeledés egyik legmarkánsabb következménye azt Alpok felgyűrt vonulatának kialakulása is. Az olasz csizmára térve, az Appennin-félsziget óramutató járással ellentétes, lassú forgómozgást végez. Középvonalában húzódik az Appenninek vonulata, ami egy korábbi szubdukció, majd azt követő kontinentális kőzetlemez összenyomulás (kollízió) eredményeképpen gyűrődött fel.

A Földközi-tenger térségében több olyan medence terület is található, ami alatt vékonyodik a litoszféra, azaz széthúzásos erők működnek. Ilyen például a Tirrén-tenger medencéje, ahol a széthúzásos tektonikai mozgások miatt már bazaltos, azaz óceáni kéreg is kezd kialakulni. Ez a tágulásos, azaz extenziós szerkezeti mozgás érinti az Appennin-félszigetet is, ahol tágulásos tektonikai eseményekhez köthető a vulkáni működés, a Vulsini területtől egészen a Vezúvig. Az augusztustól kipattanó földrengések is egy úgynevezett normál vető aktiválódásához köthető, ami nem kompressziós, azaz összenyomásos, hanem húzásos tektonikához kapcsolódik.

Paolo Galli felvételei a normál vető menti, felszínen is látható elmozdulásokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.