Természetkárosítás

Tömeges méhpusztulást hozott a zikavírus elleni védekezés

Mindent megtesznek az amerikai hatóságok, hogy megfékezzék a helyben terjedő zikavírust a szubtrópusi területeken. Már nemcsak lokálisan, de légi permetezéssel is védekeznek. Dél-Karolina egyik megyéjében azonban nem értesítették a helyi méhészeket az irtásról, így a többmilliós méhállomány és a környék teljes méztermése odaveszett.

2016.09.04 15:43MTI
MTI fotó: Komka Péter

Az amerikai hatóságok szombaton végezték az első légi permetezést a dél-karolinai térségben a zikavírus ellen, de erről a helyi méhészeket nem értesítették. Az egyik asszony azt panaszolja, csak az ő farmján 46 kaptárban 2 millió méh pusztult el, egyévi munkája veszett oda...

Dél-Karolina az egyik legfontosabb méztermelő vidék az Egyesült Államokban. Most a teljes idei mézmennyiség kárba veszett. A hatóságok közleményben kértek elnézést a több száz termelőtől, de arról nem nyilatkoztak, hogy kártalanítják-e őket.

Közben pedig a védekezés ellenére is gyorsan terjed a zikavírus, amely már több mint kétezer embert fertőzött meg az ország szubtrópusi éghajlatú területein.

Mostanra Ázsiában sem jobb a helyzet. Szingapúrban egy héttel ezelőtt jelent meg a vírus, azóta pedig rohamosan nő a betegek száma, és már Malajziában is megjelent már a zika. Először egy olyan nő fertőződött meg, aki korábban Szingapúrban járt, azóta pedig egy 61 éves férfinál is kimutatták a betegséget, ő viszont egyáltalán nem járt külföldön. Ebből arra következtetnek, hogy már Malajziában is vannak olyan szúnyogok, amelyek terjesztik a kórt. Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a zikavírussal fertőzöttek száma megsokszorozódhat, ha a megelőzést nem veszik elég komolyan.

A helyzet fokozódik. Már nemzetközi szintű közegészségügyi vészhelyzetről beszélünk. Mivel újabb és újabb országokban jelenik meg a vírus"- mondta David Heymann, a WHO sürgősségi bizottságának elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.