Földmozgás

Leállt Japán, mert várták a gigaföldrengést

Rémhír okozott pánikot Japánban.

2016.08.01 17:42MTI

Hamis riasztás terjedt Japánban egy hamarosan várható különlegesen erős földrengésről. A téves információ miatt egyes metró- és vasúti szerelvények rövid időre leálltak.

Kisebb pánikot okozott hétfőn Japánban egy téves mobiltelefonos riasztás arról, hogy egy különösen pusztító, 9,1 erősségű földrengés sújt le Tokióra.

A hamis riadót a Japán Meteorológiai Intézet adta ki helyi idő szerint délután 5 órakor, és másodperceken belül vissza is vonta, ám a visszavonás nem jutott el azonnal minden felhasználóhoz, és többen pánikba estek, egyes metró- és vasúti szerelvények rövid időre leálltak.

A téves riasztást a Yurekuru, az egyre népszerűbb földrengés-előrejelző applikáció felhasználói kapták. Az alkalmazás 2011 után vált népszerűvé, amikor egy hasonló erősségű tenger alatti földrengés 18 ezer ember halálát okozó szökőárt idézett elő, és súlyosan megrongált egy atomerőművet.

A meteorológiai intézet vizsgálatot indított a téves riasztás okainak feltárására.

Az érintett applikációnak az üzemeltető adatai szerint ötmillió felhasználója van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.