Generalisták

Mely élőlények élhetik túl a következő száz vagy ezer évet?

Az emlősök felemelkedése már jóval a dinoszauruszok kipusztulása előtt megkezdődött. A kutatók szerint a mostani eredmények ellentmondanak a hagyományos nézetnek.

2016.06.09 18:00MTI
Screenshot

Az emlősállatok felemelkedése már jóval a dinoszauruszok nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása előtt megkezdődött - állapították meg brit és amerikai kutatók. A Southamptoni Egyetem és a Chicagói Egyetem szakemberei több száz megkövült emlősfogat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a változatos étrendet folytató emlősök már 10-20 millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt elkezdtek alkalmazkodni a környezethez.

A kutatók szerint a mostani eredmények ellentmondanak annak a hagyományos nézetnek, amely szerint csupán az őshüllők nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása tette lehetővé az emlősök felemelkedését - írta a BBC News.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt tanulmány szerint azonban az elmúlt években egyre több és több korai emlős fosszília került elő - köztük kutyaméretű patás lények maradványai -, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél sokkal színesebb volt a hajdani emlőspaletta.

A tanulmány szerint az emlősök nemhogy hasznot húztak volna a dinoszauruszok eltűnéséből, hanem maguk is nagyon megsínylették a földi élet több mint felét kipusztító aszteroida-becsapódás következményeit.

A tanulmányt vezető David Grossnickle, a Chicagói Egyetem PhD-jelöltje úgy véli, a friss eredmények hasznos információkkal szolgálhatnak a jövőre nézve, mivel jelenleg is tömeges kipusztulások zajlanak a bolygón.

Mint fogalmazott, a 66 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás túlélői, többségükben generalisták, vagyis tágtűrésű, sok élettérben előforduló fajok, segíthetnek megmutatni, hogy mely élőlények élhetik túl a következő száz, vagy ezer évet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.