Halottak, összedőlt épületek

Több mint 70 áldozatot követelt az ecuadori földrengés

Az epicentrum közelében lévő Pedernales városa szinte a földdé vált egyenlővé, épületek és hidak dőltek össze.

2016.04.17 11:58ma.hu

A CNN szerint már több mint 70 halottja van az ecuadori földrengésnek, a BBC legkevesebb 77 áldozatról ír. A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földmozgásban mintegy hatszázan sérültek meg. Az epicentrum közelében lévő Pedernales városa szinte a földdé vált egyenlővé, épületek és hidak dőltek össze. A hatóságok szökőártól tartanak, ezért riadót rendeltek el - írja a Hirado hu.

Csaknem egy percig rengett pusztító erővel a föld Ecuadorban, a Richter-skála szerinti 8-as erősséget is megközelítve. Az emberek pánikba esve szaladtak ki az épületekből az utcákra - hangzott el az M1-műsorában.

Az első hírek hatalmas pusztításról szóltak, rengeteg ház összedőlt.

Guayaquilben leomlott egy felüljáróhíd is. Úgy tudni, a romok egy embert maguk alá temettek.

A rengés epicentruma a tengerpart közelében volt, és a földmozgás húsz kilométerrel a föld alatt történt. A hatóságok Ecuadorban és a szomszédos Peruban is szökőárriasztást adtak ki.

Nem sokkal a rengés után a televízióban az ecuadori alelnök számolt be az addig ismert következményeiről.

Jorge Glas elmondta: a teljes honvédelmi állományt bevetik a lakosság védelmére és a kutató-mentő munkálatokra. Sok helyen nincs áram, és megszűnt a telefonos összeköttetés, ezt igyekeznek mielőbb helyreállítani. A stratégiai létesítményeknél, finomítóknál, víztározóknál most mérik fel, hogy keletkezett-e olyan kár, amely veszélyt jelenthet.

Az ecuadori konzulátus munkatársa, László György a helyszínről tudósította az M1 Híradót. Elmondta: az Ecuadorban élő magyarok többsége Quitóban és környékén lakik. Akikkel eddig fel tudták venni a kapcsolatot, mindannyian jól vannak. Beszéltek a Guayaquilben élő magyarokkal is, ők sem sérültek meg, és anyagi kár sem érte őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.