Tragédia

Pusztító, ötös erősségű ciklon ölt meg öt embert - videók!

325 kilométeres széllökésekkel tombolt a trópusi vihar szombaton a melanéziai Fidzsi-szigeteken.

2016.02.21 13:49MTI


A déli félteke egyik leghevesebb, ötös erősségű ciklonja pusztított szombaton a melanéziai Fidzsi-szigeteken, legalább öt halálos áldozatot követelt, és tetemes anyagi kárt okozott, noha a 330 szigetből álló és 900 ezer lakosú ország legtávolabbi pontjairól még vasárnap sem érkezett meg a katasztrófajelentés.


A Winstonnak elnevezett ciklonban a szél erőssége általában 230 kilométeres volt óránként, de a széllökések ereje elérte a 325 kilométert is. A több órán át tomboló vihar a földdel tett egyenlővé sok házat, sok helyen tönkretette a villamosenergia-hálózatot.

Van, ahol azért nincs áram, mert óvatosságból kikapcsolta azt a villamosművek. A leszakadt vezetékek, kidőlt oszlopok, fák, az árvíz sok helyen akadályozza a mentést. Van, ahol ivóvíz-szolgáltatás sincs. Éppen a fővárost, Suvát elkerülte a ciklon centruma.


Hétfőig kijárási tilalom van érvényben, és 30 napra rendkívüli állapotot hirdetett ki Frank Bainimarama miniszterelnök. Az iskolák azért sem lesznek nyitva, mert ezekben alakítanak ki szükségszállásokat.

Ausztrália felajánlotta, hogy egy felderítő repülőgépet küld a távoli szigetek fölé a károk felmérésére, de a fidzsi kormány egyelőre nem vette ezt igénybe.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.