NFM

Párizsi klímacsúcs: első alkalommal született általános felelősségvállalás a Föld klímájának megőrzésére

2050-re megszűnik minden olyan új, a klímát terhelő emberi tevékenység, amelyet a természet nem képes reprodukálni?

2015.12.14 10:10MTI

Első alkalommal született általános felelősségvállalás a Föld klímájának megőrzésére - mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár hétfőn az M1 aktuális műsorában a Párizsban az ENSZ 21. klímakonferenciáján elért megállapodást értékelve.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a konferencián részt vevő magyar delegáció szakmai vezetője kiemelte: nagy jelentőségű, hogy a fejlett és fejlődő országok nemcsak a klímavédelem fontosságában értettek egyet, hanem egységes célértéket is elfogadtak, és a vártnál sokkal több, 180 ország tett egyéni vállalást a klímaszennyezés csökkentésére.

Így szerinte elérhető lesz a fő cél, hogy az átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodottság előtti szinthez képest két Celsius-fok alatt tartsák, és az is, hogy 2050-re megszűnjön minden olyan új, a klímát terhelő emberi tevékenység, amelyet a természet nem képes reprodukálni.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy bár a megállapodás megfelel az Európai Unió és Magyarország elvárásainak, az EU tagországai szerettek volna jogilag kötelezőbb struktúrákat, egyértelműbb vállalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.