Kiválás

Megindult az Alpok Svájcnál

Szokatlanul sok volt a sziklaomlás Svájcban a nyári hőség miatt.

2015.11.04 18:36MTI
Képünk illusztráció - freedigitalphotos.net/khunaspix

Az elmúlt nyáron tapasztalt nagy hőség miatt szokatlanul sok szikla omlott le idén a svájci Alpokban egy tanulmány szerint.

Július vége és szeptember eleje között, elsősorban 2500 méteres magasság felett történt különösen sok sziklaomlás - közölte a Svájcban lévő davosi erdő-, hó- és tájkutató intézet (WSL).

A legtöbb kőzet a sziklafelszín közelében lévő olvadási rétegből válik ki. Az omlások nagysága néhány száz és több tízezer köbméter között változik. Ezer köbméter megközelítőleg egy családi ház térfogatának felel meg.

Az idei nyáron a levegő hőmérséklete 2,5 Celsius fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál, és gyakoriak voltak a zivatarok is. A meleg levegő felmelegítette a sziklahasadékokban a kőzetet és a jeget, a repedésekbe kerülő víz pedig nyomást fejtett ki. A két folyamat együtt járult hozzá a kőzet instabillá válásához - idézi az intézet tanulmányát internetes kiadásában a Die Welt magazin.

Bár időközben jelentősen csökkent a hőmérséklet, a sziklaomlás veszélye a közelgő téllel nem szűnik meg - figyelmeztetnek a kutatók. A nagy sziklatömegek ugyanis csak lassan reagálnak a hőmérsékletváltozásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.