Kövzetett okok

Döbbenet, hogy mi okozta a fél Kaliforniát felemésztő tüzet

Több száz ház leégett, emberek is meghaltak, a hatóságok a négy éve tartó szárazságot, az erős szelet, illetve az utóbbi hetek rendkívül meleg időjárását okolták, de ennél sokkal egyszerűbb oka volt a brutális katasztrófának.

2015.09.18 08:39ma.hu
Screenshot

Kaliforniát évek óta aszály sújtja, amit leginkább a globális felmelegedésnek tulajdonítanak a szakemberek. A rendkívüli szárazság miatt gyakoriak az erdőtüzek, a lángok pedig rekord sebességgel terjednek ilyen környezetben.

A hatóságok azonban, bár még nem rendelkeznek minden bizonyítékkal, úgy találták, hogy a Pacific Gas and Electric vállalat egyik elektromos vezetéke okozhatta a pokoli tragédiát. "Minden bizonnyal egy fa ért hozzá a P.G.&E. vezetékéhez, ez volt a gyújtópont - mondta  Barry D. Anderson, katasztrófavédelmi felelős. Noha a vállalat rendszeresen nyírja a növényzetet, hogy megelőzze az érintkezést, mindazonáltal, a szárazság növeli a kockázatot, nem csak azért, mert a kiszáradt fák gyorsabban kapnak lángra, hanem azért is, mert a vezetékek a nagy melegben megnyúlnak és megereszkednek, közelebb kerülve a növényzethez.

Mindenesetre a Sierra Nevada hegység nyugati részén az erdőtűz pár nap alatt több mint 166 lakóházat és 116 más épületet pusztított el. Itt 10 ezer embert kellett evakuálni. Ezzel párhuzamosan Kalifornia északi részén, a Napa-völgy bortermelő vidékeinek közelében múlt szombaton csaptak fel a lángok, és példa nélküli ütemben terjedt a tűz. A perzselő lángok miatt 13 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és mintegy ezer építmény, közte legkevesebb 585 lakóház vált a lángok martalékává.

A leégés veszélye további 9 ezer épületet fenyegetett Sacramentótól mintegy 80 kilométerre nyugatra.

Az év eleje óta az államban több mint hétezer nagyobb tűzeset történt, amelyek során összesen 263 ezer hektárnyi terület égett le. A keddi The Washington Post szerint a 16. század óta nem volt ehhez fogható aszály a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.