Lejjebb ment

Megsüllyedt bizony az Everest

Eddig úgy kalkulálták, hogy a 7,8-as erősségű pusztító földrengés "csak" Katmandu alatt tolta a földet néhány méterrel délebbre, és egy méterrel emelkedett meg a terület, de a Mount Everest magassága ugyanakkora maradt.

2015.05.04 12:37ma.hu

A nepáli halálos rázkódás nem csak az országot rombolta le, megölve többezer embert, hanem a tájat is alaposan átrendezte. A Mount Everest például kisebb lett egy pöttynyivel a műholdadatok szerint.

Az európai Sentinel-A radarszatellit a földrengés előtt és után készített űrfelvételek összevetésével képes érzékelni a talajmozgásokat. A műhold szerdára virradó éjszaka, nem sokkal éjfél után haladt el Nepál fölött és a begyűjtött adatok már néhány órán belül a kutatóknál voltak.

Az európai Sentinel-1a műhold felvételeit elemezve a szakemberek már megállapították, hogy nagyjából egy méterrel emelkedett meg a talaj egy 120 kilométerszer 50 kilométeres területen Katmandu környékén a szombati nepáli földrengés hatására. Sőt, az is kiderült, hogy Délebbre tolta Katmandut a földrengés, ám ekkor a brit és ausztrál szeizmológusok még úgy számolták, hogy a Mount Everest magassága azonban ugyanakkora maradt.

Most azonban mások is megnézték az adatokat, és mint kiderült, 2,8 centivel süllyedt meg a Föld legnagyobb hegye. A következő hetekben újra nekiesnek az adatok elemzésének, mert Roger Bilham (University of Colorado Boulder) geológus professzor szerint csak 1 vagy 2 milliméterről lehet mindössze szó.

A nepáli régészeti hatóság első felmérése szerint mintegy 60 templom teljesen megsemmisült az április 25-i földrengésben, a katasztrófában 68 kulturális örökségi helyszín és több mint 200 műemlék szenvedett károkat.

A nepáli hatóságok legfrissebb, szombati összesítése alapján az országban már 6624 halálos áldozata van az egy héttel ezelőtti pusztító erejű földrengésnek, a sérültek száma pedig elérte a 14 025-öt. Több mint százan haltak meg Kínában és Indiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.