Dróntechnika

Óriásvulkán, ahogy még sosem láthatta

Megdöbbentően részletesen látható a tűzhányó azon része, ahova ember valószínűleg sosem juthat majd el.

2015.02.28 21:00ma.hu

Mindenki tisztában van azzal, milyen veszélyt jelent egy aktív vulkán. Éppen ezért még a legbátrabbak is csak tűzálló védőfelszerelésben merészkednek a széléhez, a kürtőbe való leereszkedés pedig egyenesen öngyilkosságnak tűnik.

De nem "annak", "aki" érzéketlen a veszélyekre. Például egy kamerával felszerelt drónnak. A robotizált felderítés legnagyobb vesztesége maga a drón lehet, ami könnyen pótolható. Cserébe viszont olyan információkkal gazdagodhatunk, melyekhez másképp nem juthatnánk hozzá.

Az alábbi, 41 másodperces videóban megtekinthető, milyen lehetőségek rejlenek a drónokban, mint domborzatot feltérképező eszközökben. A 400 méternél is mélyebb kürtő majdnem egy kilométeres átmérővel bír, csak a lávató mérete akkora, mint egy amerikaifoci-pálya (5.600 négyzetméter).



A Vanuatun található Ambrym vulkán óriási méreteit egy DJI Phantom négyrotoros drónnal sikerült digitális modellbe illeszteni; ezzel a csendes-óceáni szigeten található tűzhányóról valaha készült legrészletesebb ábrát állították elő. Ennek birtokában a geológusok jobban megérthetik a vulkán működését és az általa jelentett veszély mértékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.