Víz alatt

Gyorsabban emelkedett a globális tengerszint, mint ahogyan hitték

A tengerszint emelkedése elsősorban a kis szigetállamok lakóit veszélyezteti, akik gyakran mindössze néhány méterrel a tengerszint felett élnek.

2015.01.16 12:30MTI

Gyorsabban emelkedett a tengerek vízszintje az elmúlt két évtizedben az előző évszázadhoz képest. Amerikai kutatóknak a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint az új mérési eredmények befolyásolhatják a jövőre vonatkozó becsléseket. A tengerszint globális emelkedését elsősorban az árapályszintek változásainak adatai alapján mérik. Egyes mérőállomások már a 18. század óta jegyzik a vízállásokat. Gyakran azonban a feljegyzések hiányosak, az eredmények így kevésbé megbízhatóak.

Shutterstock fotó

Az eddigi adatok alapján a szakértők szerint évente 1,6-1,9 milliméterrel növekedhetett a tengerek vízszintje. Egyes kutatók viszont túl magasnak találták ezeket az értékeket a növekedést tápláló bizonyos források - például a gleccserek és jégfelületek olvadása, a szárazföldi területek raktározási képességének változása - alapján.

Carling Hay, a cambridge-i Harvard Egyetem kutatója és csapata új számításai feloldhatják ezt az ellentmondást. Az új mérések szerint az 1901 és 1990 közötti időszakban évente mintegy 1,2 milliméterrel emelkedett a globális tengerszint. 1993 és 2010 között viszont már évente átlagosan 3 milliméter volt a szintemelkedés. A 20. század nagy része és az elmúlt két évtized változásai közötti különbség tehát sokkal nagyobb a korábban feltételezettnél. Ez jelentősen befolyásolhatja a jövőbeli tengerszint-növekedés mértékére vonatkozó becsléseket - írják a tanulmány szerzői.

A tengerszint emelkedése elsősorban a kis szigetállamok lakóit veszélyezteti, akik gyakran mindössze néhány méterrel a tengerszint felett élnek. Különösen nagy veszélyt jelenthetnek az árhullámok, amelyek a trópusi viharok gyakori kísérői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.