Katasztrofális esőzések

Észak-Olaszországban két hét alatt több csapadék esett, mint Szegeden másfél év alatt

Amennyi csapadék az elmúlt két hétben lezúdult, arról bátran állíthatjuk, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora esőzés még soha nem volt a térségben.

2014.11.20 08:20ma.hu

November eleje óta Olaszország északi része több alkalommal került híradások élére az ott tapasztalt árvizek és földcsuszamlások miatt. Sajnos az ítéletidőnek több halálos áldozata is volt, sok folyó hirtelen kiöntött medréből, a megindult hegyoldalak házakat, utcákat temettek maguk alá. Az infrastruktúrában is jelentős károk keletkeztek.

A meteorológusok ritkán fogalmaznak markánsan, de amennyi csapadék Liguria és Piemont tartományokban az elmúlt két hétben lezúdult, arról azt mondják: ilyen rövid idő alatt, ekkora esőzés még soha nem volt a térségben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kérésére külön csapadékeloszlás-térképet készítettek az olasz kollégák.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat


Tombolnak a genovai ciklonok

Ősszel a szárazföld gyorsabban hűl, mint tengerek, emiatt különösen a Földközi-tenger vidékén labilizálódik a légkör, ugyanis a meleg tengervíz felett az atmoszféra is melegebb, a magasban érkező hideg levegő pedig fokozza a felfelé irányú áramlásokat, ezért fokozódó zivatartevékenység jellemző az ilyen térségben.

Ugyanakkor az észak felől leszakadó hideg levegő útjában egy magashegység áll: az Alpok. A hideg levegő a hegyláncnak ütközve irányt vált, az óramutató járásával ellentétes irányba eltérül, és Rhône folyó völgyén át jut ki a Földközi-tenger meleg vize fölé.

Az Alpok déli oldalán időközben kialakul egy alacsony nyomású terület, ami a hideg levegő dinamikájából energiát merítve további örvénylésbe jön, ezáltal pedig intenzív mediterrán ciklon alakul ki. A ciklonkeletkezés szempontjából a legkiemelkedőbb terület Genova térsége, innen a ciklon elnevezése is (genovai ciklon).

A Földközi-tenger meleg vizéből energiát merítve ősszel ezek a ciklonok igen aktívak, az idei évben különösen. Gyakorlatilag november eleje óta 4 ciklon jött létre abban a térségben, ráadásul a lassú nyugat-keleti áthelyeződés miatt hosszú ideig a Genovai-öböl környékén tartózkodtak. A délnyugati áramlás az Alpoknak nekiütközve csak fokozta a csapadéktevékenységet, miközben a meleg tenger felett erőteljes és folyamatos zivatarképződést figyeltek meg. Partot érve ezek a zivatarfelhők több helyen órákon át tomboltak, és nem egy helyen néhány óra leforgása alatt 150-200 mm-t meghaladó felhőszakadást okoztak.

A Meteonetwork olasz mérőhálózat adatai alapján a novemberben mért legnagyobb napi csapadékösszegek:

állomás

tartomány

csapadék

(mm)

időpont

Mignanego

Liguria

356,4

nov. 15.

Feltre

Veneto

287,0

nov. 5.

Genova

Sestri Ponente

Liguria

272,5

nov. 15.


A november 1-16. között lehullott legextrémebb csapadékadatok:

állomás

tartomány

csapadék

(mm)

Genova

Sestri Ponente

Liguria

834,0

Soriso

Piemont

810,7

Mignanego

Liguria

785,0

A három legcsapadékosabb mérőponton két hét alatt több csapadék esett, mint Szegeden másfél év alatt (az 1981-2010-es klímaátlag alapján)!

1 kép: Az Olaszországban november 1-16. között mért csapadék területi eloszlása Forrás: www.meteonetwork.it

Az Országos Meteorológiai Szolgálat cikke szerint a fenti és lenti térképeken (1. kép, 2. kép) nagyon szépen látszik, mekkora eltérések adódtak a csapadékban. Miközben az Alpok déli előterében, a Torino - Milánó vonaltól északra és Genova környékén  sok helyen 300-400 mm-t meghaladó csapadékot mértek két hét leforgása alatt, illetve  egy másik gócpont Velencétől északra, az osztrák-szlovén határ közelében volt, addig az "olasz csizma" keleti részén és Nápoly környékén sokfelé még 40 mm sem esett.

A térképek elkészítéséért egyébként az OMSZ külön köszönetüket fejezték ki az Associazione MeteoNetwork Onlus nonprofit szervezetnek, valamint a szervezet vezetőjének, Marco Giazzinak, aki rendelkezésükre bocsátotta a csapadéktérképeket, így olvasóink is láthatják azokat.

2. kép: Kinagyított térkép az Észak-Olaszországban regisztrált extrém csapadék területi eloszlásáról 2014. november 1-16. között; Forrás: www.meteonetwork.it


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.