Erről fúj a szél

A Haiyan tájfun a klímaváltozás újabb bizonyítéka

A klímaváltozás is szerepet játszott abban, hogy ekkora pusztítást végzett a napokban a Fülöp-szigetekre lecsapó Haiyan tájfun európai szakemberek és napilapok szerint. Tény, hogy a mostanihoz hasonló viharok egyre gyakoribbak és erősebbek.

2013.11.12 09:40MTI
A tájfun ereje meghaladta az emberi tűrőképesség határát

Az El Mundo spanyol napilap keddi cikke arra emlékeztetett: bár az ENSZ szakértői szerint a globális felmelegedés nincs közvetlen összefüggésben a tájfunok és forgószelek kialakulásával, azok kiterjedésének növekedéséhez hozzájárul.

A spanyol lap arra is rámutatott, hogy a Fülöp-szigeteken a szegénység is nagyban felerősítette a vihar pusztítását, a rossz minőségű épületek képtelenek voltak átvészelni a természeti csapást. Bár a fülöp-szigeteki hatóságok megtettek minden tőlük telhetőt, a tájfun ereje meghaladta az emberi tűrőképesség határát.

A Dagsavisen norvég napilap azt írta kedden: klímakutatók szerint egyre erősebb orkánokkal és tájfunokkal kell számolni a jövőben, ami az óceánok hőmérséklet-növekedésének számlájára írható. A lap arra is figyelmeztetett, hogy a fejlett országok pénzügyi segítsége nélkül a szegényebb államok - mint például a Fülöp-szigetek - képtelenek megvédeni magukat az extrém időjárással szemben, holott a következő években nagy valószínűséggel újabb csapásokkal kell szembenézniük.

A legfontosabb a klímakatasztrófa megállítása, mielőtt túl késő lesz - írta a norvég lap.

A Fülöp-szigetekre a múlt héten lecsapó Haiyan tájfun minden idők egyik legerősebb vihara volt, a széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet is. A természeti csapás a hatóságok összesítése szerint legalább kétmillió embert érintett, egyes félelmek szerint a tízezret is meghaladhatja a halálos áldozatok száma, települések tucatjai váltak a földdel egyenlővé.

Megrázó felvételek:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.