Jégeső, áradások és aszály

Vészhelyzet Kínában

Legkevesebb hat ember meghalt, hárman megsérültek, amikor hirtelen érkezett szélvihar és jégeső lepte meg a kelet-kínai Anhuj tartomány két megyéjének lakóit még pénteken délután.

2013.08.11 01:28MTI

A súlyos szárazság miatt két tartományban négyes fokozatú vészhelyzetet hirdettek - jelentette a kínai média. Tangsanban és Hsziaohszianban házak rongálódtak meg, megszakadt az áramellátás, utak váltak járhatatlanná - közölték Anhuj tartományi illetékesek. A viharos erejű szél helyenként fákat döntött ki, a halálesetek is úgy történtek, hogy ezek lakóépületekre zuhantak.

Mindeközben az északnyugat-kínai Kanszu tartományból heves esőzésekről érkeztek beszámolók. A nagy mennyiségű csapadék keddtől péntekig hét városban csaknem 300 ezer embernek okozott kárt. Az áradásoknak itt egy halálos áldozata is van.

Közel 2270 ház rongálódott meg, több mint 34 ezer lakost kellett biztonságosabb helyre költöztetni. Egyes településeken megszűnt a víz- és az áramszolgáltatás, valamit a távközlési összeköttetés.

Dél-Kínát, valamint a középső és keleti országrész egyes régióit továbbra is elhúzódó aszály sújtja, Csiangszi és Hupej tartományban több mint 11,5 millió embernek okozott kárt a szárazság, 2,9 millió számára gond az ivóvízhez jutás. Több mint 280 ezer hektáron már nem lesz mit betakarítani. A kínai katasztrófaelhárító ügynökség ebben a két tartományban negyedik fokozatú vészhelyzetet hirdetett.

A keleti Csöcsiang tartomány székhelyén, Hangcsouban több mint 77 ezer hektár termőföldön károsodott a termény, a veszteséget 646 millió jüanra (23,46 milliárd forint) teszik. A szomszédos Anhujban csaknem 120 ezer ember szenved az ivóvízhiánytól.

A közép-kínai Hunan tartományban a nagy kánikula hatására július közepétől megindultak a sáskák, s a helyi erdészeti hivatal közlése szerint több mint 20 ezer hektár bambuszerdőt letaroltak.

A délnyugat-kínai Kujcsou tartomány 55 megyéjében az állandósult hőség következtében 140 víztározó kiszáradt. A déli térségben az országos meteorológiai központ a következő napokra is átlagosan 35 fok feletti, hat tartomány egyes térségiben 40-41 Celsius fok körüli hőmérsékletet jósol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.