Gyilkos gomba irthatják ki a flórát

Ökológiai katasztrófa? A gombák okozzák!

Közismert tény, hogy a hó hőszigetelőként viselkedik, megóvja az alatta levő növényzetet a fagykároktól. Bizonyos körülmények között viszont egy csendes gyilkosnak biztosít terepet a hóesés.

2011.06.20 14:06Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Egy új, nemzetközi tanulmány alátámasztotta azt a feltételezést, hogy az erős és sokáig tartó hóesés hozzájárulhat egy, szélsőséges esetben akár ökológiai katasztrófát is kiváltani képes gombafajta (Arwidssonia empetri) elszaporodásához. A Nature Climate Change szaklapban közzétett kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy az Arktisz, vagyis bolygónk északi, zömmel jéggel tarkított területével határos régiókban megtalálható növények – és így az élővilág – komoly károsodást szenvedhetnek. Egyes növényfajok eltűnhetnek, melyek helyét idővel más növények vehetik át – ez azonban hatással van az állatokra, vagyis az egész táplálékláncra is. Korábban helyileg ismeretlen rovarok jelenhetnek meg, melyeket követnek az őket fogyasztó állatok, így például a lemmingek eltűnhetnek korábbi élőhelyükről. Ez értelemszerűen a ragadozóik vadászterületeinek átalakulását is magában hordozza.

Dr. Robert Baxter, a Durhami Egyetem biológiai és biomedikai tudományokkal foglalkozó tanszékének professzora, a tanulmány társszerzője meglepődött a tanulmány eredményeinek elemzésekor. A tundra vegetációja ugyanis – a körülmények okán érthető okokból kifolyólag – nagy ellenállókészséggel rendelkezik, egy gombafajta fonalai azonban nagy kárt tudnak okozni a növényfajok között. Baxter további kutatások szükségességére hívta fel a figyelmet; a svéd Umeå Egyetem és a Finn Erdei Kutató Intézet együttműködésének folytatására szólította fel a tudományos közösséget.

Cikkünkben tárgyalt kutatásuk során normál és heves hóeséses időszakokat illetve ezek vegetációra gyakorolt hatását vizsgálták. A fagyos csapadék megnövekedett mennyiségét hókerítéssel tartották fenn; az alatta levő növényzet vizsgálata során kiderült, hogy a gomba jelentős pusztítást végzett a területen domináns, a helyi ökoszisztémában kulcsszerepet játszó cserjefajta (Empetrum hermaphroditum) állományában – gyakorlatilag letarolta azt. A kutatók szerint ez a korábban nem ismert hatás fontos összetevője lehet a jövőbeni éghajlatváltozást szimuláló modelleknek, elsősorban a vegetáció és a tápláléklánc megbomlása miatt.

A hó általában védi a növényzetet a környezet zord időjárásától. Az Arktisz környéki növényeket befedve, a hóréteg és a talaj közé szorult levegő egyfajta szigetelésként működik, melegebb mikroklímát biztosítva az apró élőlényeknek. A hosszú téli periódust ennek a hatásnak a segítségével vészelik át a növények, és így közvetve az állatok is. A hótakarónak köszönhetően a cserjék gyorsabban és nagyobbra nőnek, mintha folyamatosan meg kellene küzdeniük a zord időjárással. A hét évig tartó kísérlet azonban arra világított rá, hogy ha túl sokáig esik a hó, akkor az hozzájárul a már fent említett gombafajta elszaporodásához. A vizsgálat hatodik évében felbukkanó Arwidssonia empetri nagyon gyorsan szaporodott el a hótakaró alatt, kiirtva a természetes vegetációt.

A terület a történtek kapcsán az addigi széntemetőből nettó szénkibocsátóvá vált. Vagyis, míg a gomba nem pusztított, csökkentette a légköri üvegházhatást létrehozó gáz mennyiségét, a katasztrófa bekövetkezte után viszont már növelte azt. Éppen ezért a folyamatok további elemzése és részletesebb megismerése elengedhetetlen a Föld éghajlatváltozásának becslése szempontjából, állítja Lars Ericson, az Umeå Egyetem ökológiai és természettudományi tanszékének vezetője, a jelentés társszerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.