A legragyogóbb kozmikus sugárzás

Fekete lyuk "nyelt le" napot egy óriási kozmikus robbanásban

Az eddig megfigyelt egyik legnagyobb és legragyogóbb kozmikus sugárzásban "nyelt le" napot egy távoli fekete lyuk - írták tudósok a Science című tudományos folyóiratban.

2011.06.16 16:39MTI

A brit Warwick Egyetem nemzetközi kutatócsoportja 3,8 milliárd fényév távolságban, a Sárkány csillagképben figyelte meg a sugárkitörést, az intenzív gamma- és Röntgen-sugárzás hetekig tartott, a jelenség olyan fényben pompázott, mint százmilliárdnyi Nap.

A megfigyelésben földi és űrbéli teleszkópok, köztük a hawaii Gemini- és Keck teleszkópok, valamint a Hubble, Chandra és Swift űrteleszkópok vettek részt.

A tudósok megállapították, hogy a jelenség forrása egy távoli galaxis volt. Szerintük a galaxis közepén lévő fekete lyuk lenyelte és megsemmisítette a napot.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.