Pihenj csak

Következő missziójáig hibernálják a Rosetta űrszondát

Energiatakarékossági megfontolásból június 8-án hibernálják az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta nevű űrszondáját.

2011.06.06 11:53MTI

Az alapvetően üstököskutatásra kifejlesztett űreszközt 2004. március 2-án indították útnak. A szonda tíz évre tervezett küldetése során most nyílik lehetőség arra, hogy 32 hónapra, azaz a végső célpontja eléréséig "alvó" üzemmódban tartsák.

"Az űrszondát 2014-ben fogjuk felébreszteni" - közölte Alois Eibner rendszermérnök, az EADS konszern műholdakat előállító leányvállalata, az Astrium munkatársa.

A Rosetta elsődleges úti célja a 67-P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös vizsgálata, erre 2014-től kezdődően lesz lehetősége. A tervek szerint legalább egy évig tartózkodik az égitest közelében, miközben a Philae elnevezésű leszállóegység az üstökösmag felszínén végez majd méréseket.


Az ESA űrszondája legutóbbi jelentős sikerét tavaly júliusban érte el, amikor több mint négyszáz felvételt készített a Lutetia aszteroidáról. A Rosetta akkor már 400 millió kilométerre távolodott el a naptól, és az első szerkezet lett, amely csupán napelemekből nyert energiával jutott ilyen messzire.

A hibernációs időszak alatt az űrszonda fedélzeti számítógépén és néhány hűtőegységen kívül szinte minden rendszere kikapcsolva marad, az "ébren" tartott műszereknek is csupán az lesz a dolguk, hogy a rendszereket megóvják a teljes megfagyástól.

A kikapcsolás időpontjában az űreszköz 654 millió kilométerre lesz a Földtől. A bekapcsolás greenwichi középidő szerint 2014. január 20-án 10 órakor történik majd. A teljes ébredés 7 óráig fog tartani, és ekkor küldi az első jelet a Földre, tudatva, hogy ismét készen áll a földi irányítás parancsainak teljesítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.