Ki fognak halni?

Már csak hét "fehér" orrszarvú maradt a világon

Elpusztult csehországi otthonában a világ egyik utolsó "fehér" orrszarvúja, az igen ritka északi szélesszájú orrszarvúk családjának egyik tagja, a 39 éves Nesari, így már csak az alfaj hét képviselőjéről tudni világszerte.

2011.06.02 20:11MTI

Az állat Dvur Karlove állatkertjében élt, a napokban pusztult el - írta csütörtökön a Mlada Fronta Dnes című lap. Az állatkertben már csak egy nőstény orrszarvú, a Nabire nevet viselő példány maradt. Korábban népesebb volt a helyi orrszarvúcsalád, de az állatkert négy egyedet - két hímet és két nőstényt - a kenyai Ol Pejeta rezervátumba költöztetett 2009-ben.

Zoológusok szerint természetes afrikai környezetükben az állatok képesek lesznek szaporodni; a szakemberek bíznak abban, hogy az alfaj megmentését célzó Last Chance nevű program sikeres lesz. Nesarit 2009-ben magas kora és betegsége miatt nem küldték Afrikába.

"Akkoriban állatorvosok azt mondták, nem él már tovább fél évnél. Valójában csoda volt, hogy megérte az idei tavaszt" - fogalmazott az állatkert képviselője.

A Kenyában lévő négy északi szélesszájú orrszarvú mellett még két példányról tudnak a világon, azok San Diegóban élnek. Egyikük Csehországból került kölcsönbe az amerikai városba. Arról nincsenek megbízható ismeretek, hogy a vadonban maradt-e még a faj képviselőiből. Az alfaj neve helytelen fordítás miatt terjedt el fehér orrszarvúként. A dél-afrikai búr telepesek holland nyelven szélesnek (wijd) nevezték a szélesszájúakat, amit az angol telepesek fehérnek (white) értelmeztek.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.