Óriási, 380 millió fényévnyi távolságot fed le

Elkészült a "helyi" világegyetem eddigi legrészletesebb 3D térképe

Elkészült a "helyi" világegyetem eddigi legrészletesebb 3D térképe, amely a Földtől számított 380 millió fényévnyi távolságot fedi le.

2011.05.25 19:49MTI

A csillagászok több mint tíz évvel ezelőtt kezdtek hozzá a 2MASS (Two Micron All Sky Survey) elnevezésű égboltfelmérési programhoz, amelynek keretében a fény infravöröshöz közeli tartományában három hullámhosszon fényképezték az égboltot. A szinte teljesen automatikus eljárás egy arizonai és egy chilei obszervatóriumban zajlott párhuzamosan.
   
Az infravöröshöz közeli hullámhosszokon a látható fényhez viszonyítva gyengébb a csillagközi fényelnyelés, így a porosabb területekről is - mint a galaktikus sík vagy a nagyobb csillagkeletkezési régiók sűrű felhőmagjai - részletes képek készülhetnek.
   
A 3D-s galaktikus térképen a térhatást a vöröseltolódás alapján alakították ki. A galaxisok és égitestek Földhöz viszonyított távolságát a vöröseltolódásnak nevezett jelenségből következtetik. A jelenleg elfogadott elméletek szerint ugyanis a világegyetem folyamatosan tágul, ezért a Doppler-jelenséghez hasonlóan a távoli galaxisokról érkező fény - az elektromágneses hullámok hullámhosszának a kibocsátott hullámhosszhoz viszonyított megnövekedése miatt - a vörös felé tolódik, és ez a távolsággal arányosan változik.
   
Az Amerikai Csillagászati Társaság (AAS) bostoni konferenciáján szerdán bemutatott 3D térkép többek között azért keltette fel a kutatók figyelmét, mert az infravörös hullámhossznak köszönhetően a Világegyetem Tejútrendszeren túli területei is láthatóbbá váltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.