Fokozottan védettek

A napokban kelnek a parlagi sas-fiókák

A legtöbb hazai parlagi sasfészekben május közepén kelnek ki a fiókák, a szakemberek ilyenkor különös figyelmet fordítanak a Magyarországon nyilvántartott mintegy 120 parlagi sasfészek ellenőrzésére.

2011.05.17 21:03MTI

A korábbi évek tapasztalatai alapján az emberi zavarás vagy a kedvezőtlen időjárás miatt a fészkek 20-30 százalékában pusztulnak el a tojásokban fejlődő embriók. A madarászok a fészkeket mintegy 1 kilométeres távolságból ellenőrzik, és csak akkor mennek közelebb, ha a szülőmadarak viselkedése alapján problémát észlelnek - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-vel.

A tojók ebben az időszakban még folyamatosan őrzik, árnyékolják, vagy éppen melegítik az ökölnyi fiókákat, mivel azoknak nem alakult ki a saját hőháztartásuk. Az utódok további két hónapot töltenek a fészkekben, mielőtt július végén először kipróbálhatják kétméteres szárnyukat. Az igazi megpróbáltatások csak a kirepülés után várják őket. Becslések szerint a fiatal madarak mintegy kétharmada az első évben elpusztul elsősorban olyan emberi eredetű okok következtében, mint az áramütés, vagy az illegális mérgezések.

A parlagi sas egyike legkiemelkedőbb természeti értékeinknek, fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Európai állományának mintegy 60 százaléka Magyarországon fészkel.

Az MME idén az Európai Állatkertek Szövetségének (EAZA) támogatásával folytatja parlagisas-védelmi programját. Az európai állatkertek az elmúlt évben több mint 28 ezer aláírást és mintegy 100 millió forint támogatást gyűjtöttek az Állítsuk meg a mérgezést Európában! kampányban, amelynek segítségével 21 természetvédelmi projektet támogattak Európa-szerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.