Nem árusít veszélyeztetett halfajokat a Selfridges

"Enne ön pandát?"

Több mint hetven veszélyeztetett halfaj árusítását szünteti be egy brit áruházlánc.

2011.05.14 16:41MTI

Az áruházlánc Project Ocean nevű kampányával azt az üzenetet szeretné terjeszteni, hogy a veszélyeztetett fajok fogyasztása "nem divatos" - számol be a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.
   
A szigetország olyan kedvenceit száműzik a halaspultokról, mint a doveri nyelvhal, az atlanti lazac, a tonhal, a lepényhal, a homár, valamint bizonyos pisztráng-, garnélarák- és sügérfélék. Helyüket olyan kevésbé ismert halak foglalják majd el, mint a különböző keszeg- és tőkehalfélék és a pérhal. Összességében csak olyan halakat fognak árusítani, amelyekről a Marine Stewardship Council (MSC) nevű szervezet igazolja, hogy fenntartható halászatból származnak.
   
Az áruházlánc híres kijelzőin azt kérdezik a vásárlóktól: "Enne ön pandát?", utalva azokra a jelentésekre, amelyek szerint a kékúszójú tonhal már annyira veszélyeztetett, mint a panda és a tigris. Más kijelzőkön egy medúza & sültkrumpli (jelly fish & chips) étterem látható.
   
A kampány részeként a Selfridges arra buzdítja vásárlóit, hogy "szavazzanak villájukkal", és hagyják ott az olyan éttermeket és boltokat, amelyekben nem fenntartható módon fogott halakat árusítanak.
   
A kezdeményezés mögé olyan hírességek sorakoztak fel, mint a politikai üzenetű pólóiról ismert angol divattervező, Katharine E. Hamnett, Hugh Fearnley-Whittingstall angol sztárséf és nem utolsó sorban Károly walesi herceg.
   
Jonathan Baillie, a Project Ocean kampányban a Selfridges mellé álló Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a világ halászterületeinek 85 százalékát már teljesen kimerítették vagy jelenleg túlhalásszák. Véleménye szerint 2020-ra az óceánok területének tíz százalékát védelem alá kellene helyezni, szemben a mostani egy százalékkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.