Ismét kitolták az időpontot

Jobb ha fel sem lövik utolsó útjára? Makacs hiba miatt nem indul az Endeavour

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ismét átütemezte az Endeavour űrrepülőgép indítását, és az újabb startidőpontot május 16-ra tűzte ki pénteken.

2011.05.07 08:37MTI

Az Endeavour indítását eredetileg április 29-re tervezték, de három órával a start előtt az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén elektronikai meghibásodást észleltek, ezért május 2-ra halasztották az indítást. A hiba elhárításának az elhúzódása miatt azonban ekkor sem lőtték fel az űrrepülőgépet.

Akkor május 8-ra, majd 13-ra tették át az indítás időpontját. A NASA pénteki közlése szerint azonban május 16-ig nem indíthatják el az Endeavourt. A mérnökök fogadkoznak, hogy addigra kiküszöbölik az indítást gátló makacs műszaki gondot.

Az eredeti, április 29-i startnál a floridai Kennedy Űrközpontban jelen lett volna Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az eseményre összesen 750 ezer embert vártak.

 Az Endeavournek ez lesz a 25., egyben az utolsó útja. A NASA várhatóan júniusban még elindítja az Atlantist, és ennek visszatérte után befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött amerikai űrrepülőgép-program.

Az Endeavour egy olyan berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri. A héttonnás berendezés elkészítése 14 évet vett igénybe, és 1,5 milliárd dollárba került.

A 14 naposra tervezett út során az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.