Még a barna törpéken sem esne bántódásuk

Szélsőséges gravitációt is túlélnek a baktériumok

Egy új kísérlet kimutatta, hogy a baktériumok nemcsak szélsőséges nyomás és drasztikus hőmérsékletingadozások közepette, továbbá más élőlények számára mérgező környezetben képesek túlélni, hanem az extrém gravitációt is kibírják.

2011.05.01 20:29MTI

Degucsi Sigeru, a japán Kanavaga Egyetem kutatója és kollégái különböző mikroorganizmusok tűrőképességét tették próbára úgynevezett ultracentrifugákban - tudósít a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. Ezek a gépek percenként tízezer fordulatot is képesek megtenni, így a legszélsőségesebb esetben a baktériumok 400 000 g gyorsulásnak voltak kitéve - 1 g az átlagos nehézségi gyorsulás a Földön. Összehasonlításképp egy Szojuz űrkabin irányítatlan földet érésekor is csak rövid ideig tapasztalnak az űrhajósok nyolc-kilencszeres nehézségi gyorsulást.
   
A kísérletben vizsgált összes baktériumfaj szaporodott egészen 20 000 g-ig - írják a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). Két faj, a talajlakó Paracoccus denitrificans és az Escherichia coli bélbaktérium - még 403 627 g-nél is osztódott. Ezzel a mikrobák győzedelmeskedtek a technológia felett: többet nem lehetett kicsikarni a japán laboratórium ultracentrifugájából.
   
A vizsgálat nagy jelentőséggel bír az asztrobiológia számára - írják a kutatók. Megmutatja ugyanis, hogy az élet olyan helyeken is lehetséges, ahol a gravitáció mértéke több ezerszerese a földinek. A baktériumok érzéketlensége a fokozott gyorsulással szemben alátámasztja azt az elméletet, miszerint az élőlények aszteroidák révén átjuthatnak egyik égitestről a másikra.
   
Ezen kívül a kozmikus tárgyak további csoportja lép be az elméletileg élettel bíró világok körébe: a barna törpék. Ezek amolyan gátolt csillagok, amelyek tömege nem elég nagy ahhoz, hogy belsejükben tartós magfúzió játszódjon le, nagyságuk azonban minden óriásbolygóénak a többszöröse. A baktériumok bizton kibírnák a barna törpéken uralkodó tetemes gravitációt. Az égitestek hőmérséklete átlagosan 125 Celsius fokkal csak elenyésző mértékben haladja meg azt a tartományt, amelyben a jelenlegi nézetek szerint lehetséges az élet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.