Március 29-én 30 millióan kapcsolják ki az áramot

Egy óra áram nélkül - harc a globális felmelegedés ellen

Március 29-én világszerte várhatóan közel 30 millióan kapcsolják ki a világítást, a televíziót és minden egyéb elektromos berendezést a globális felmelegedés elleni harc jegyében.

2008.03.28 09:45ma.hu

Az Earth Hour mozgalom keretében a tavalyi évben, azaz 2007. március 31-én 2,2 millió ember és 2100 vállalat kattintotta le a lámpákat Sydney-ben egy órára - a Föld Órájára. Az akció olyan sikerrel zárult, hogy a Természetvédelmi Világalap úgy döntött, 2008-ban az egész világra kiterjeszti a megmozdulást. Már eddig is közel 6000 cég jelezte részvételi szándékát, kaszinók azonban eddig még nem csatlakoztak.

Az elektronikus kaszinóláncot üzemeltető Game World elektronikus kaszinóhálózat Magyarországon példamutató módon az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, és mind a 12 magyarországi exkluzív szórakoztató komplexumával vesz részt a Föld Órája programban. Március 29-én este nyolc és kilenc óra között 24 nagyváros, többek között Atlanta, Bangkok, Tel-Aviv, Manila lakosságához hasonlóan a Game World is lekapcsolja mind a 12 magyarországi termében fényreklámjait, és belső világítását, csakúgy, mint a San Francisco-i Golden Gate híd vagy Észak-Amerika legmagasabb felhőkarcolója, a chicagói Sears Tower is.

„Nálunk azonban a rendhagyóan hangulatosnak ígérkező estén a játék folytatódik, egyedül nyerőgépeinket és biztonsági berendezéseinket hagyjuk áram alatt. Meglepetésekkel várjuk azokat a vendégeket, akik az „Otthon kapcsoljon le, nálunk kapcsolódjon ki!” szlogenünk keretében csatlakoznak kezdeményezésünkhöz, és velünk töltik ezt az egy órát, ahelyett, hogy otthon fogyasztanák az energiát.

A fényt erre az estére kizárólag a termeinkben elhelyezett sok ezernyi apró mécses adja, a zenét, - mely hozzátartozik a kaszinók hangulatához - pedig unplugged koncertek formájában élvezhetjük a maguk tiszta hangzásában, bármilyen elektronikus szerkezet nélkül. Hisszük, hogy a Föld Órája globális megmozdulás lesz, amely a milliárdnyi egyéni felelősségvállalásból egy kollektív környezet-tudattá kovácsolódik össze.

Kilenc óra után, a zavartalan vendéglátás érdekében egyéb elektromos berendezéseinket ugyan visszakapcsoljuk, lámpáink azonban egész éjjel sötétek maradnak, hogy tovább spóroljunk, s az egyedi hangulat fenntartásával sugalljuk: meg kell végre tennünk az első lépéseket” – hangsúlyozta Müller Gábor, a Game World cégcsoport marketingigazgatója. A globális felmelegedés egyik legfontosabb kiváltó oka az üvegházhatás erősödése. E hatás kiváltásához az emberiség nagymértékben hozzájárul az elektromos berendezések használatával. Amennyiben a felmelegedés továbbra is folytatódik, az Északi-, és Déli Sark jegének jelentős része elolvad, ettől megemelkedik az óceánok vízszintje, továbbá a jég olvadásával egyre kisebb vadászterület marad a ragadozóknak, míg végül nem jutnak táplálékhoz. Ám ezen kívül a globális felmelegedés káros következményei a világ minden pontján, és az emberiség életének minden területén érzékelhetőek. Ezért mindenki közös érdeke, hogy tegyen ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.