"Sötétség támadt a Földön"

Szögek a keresztről: a bibliai leletek nem befolyásolják a hitet

A Jézus korából származó leletek mindig elgondolkoztatják a hívőket, az egyes felfedezések eredetisége azonban teljesen lényegtelen a hit szempontjából.

2011.04.23 11:35MR1- Kossuth

A bibliai régészet a zsidó nép leleteit kutatja időszámításunk előtt 1000-től egészen a kereszténység elterjedéséig a római birodalomban.

Az MR1-Kossuth Rádió jeruzsálemi tudósítójának beszámolója szerint Izraelben rengeteg az ásatás, amelyek a régész szakemberek tudományos céljain túl rendszeresen politikai ügyeket is szolgálnak, hiszen a terület feletti jogos uralom szempontjából nem mindegy, hogy már háromezer évvel ezelőtt is zsidók éltek-e ezen a vidéken, és sikerül-e ezt tárgyakkal bizonyítani.

Éppen ezért nem szívesen nyilatkoznak az igazi tudós régészek, a konkrét leletekről ugyan elmondják véleményüket, de munkájukat általában nem kívánják politikai érdekek szolgálatába állítani. Vannak persze olyan feltárások, amelyekről egyértelműen lehet nyilatkozni. Ilyen például a pár éve feltárt kétezer éves jeruzsálemi csatorna, amelyet Josefus Flavius is megemlít: a város lerombolásakor az itt élő zsidók ezen menekültek a római hódítok elől.

Egy filmes újságíró szintén világszenzációnak szánta bejelentését, nem kevesebbet állítva, minthogy birtokában vannak a Jézus keresztre feszítésekor használt szögek. Az újságírók közölte: a régészek kutatásakor felszínre került rozsdás szögek elvesztek, de hála kivételes szerencséjének, két és féléves kutatómunkája eredményeként sikerült megtalálnia őket. Az izraeli tudományos világ mindenesetre nem fogadja el az állítást.

A cikk folytatását Itt Olvashatja - Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.