Az űrsikló 16 napig volt a világűrben

Szerencsésen földet ért a Kennedy Űrközpontban az Endeavour

Közép-európai idő szerint csütörtök hajnali 1 óra 39 perckor érte el a leszállópályát a floridai Kennedy Űrközpontban az amerikai Endeavour űrrepülőgép. Az űrsikló 16 napig tartózkodott a világűrben.

2008.03.27 09:56MTI

A szerdai második landolási lehetőségét kihasználva rendben leszállt a floridai Kennedy Űrközpontban az amerikai Endeavour űrrepülőgép. Az űrsikló közép-európai idő szerint csütörtök hajnali 1 óra 39 perckor érte el a leszállópályát. Eredetileg mintegy kilencven perccel korábban kellett volna landolnia, de akkor még nem kapta meg a leszállási engedélyt a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Így miután még egy kört megtett a Föld körül, próbálkozott meg a landolással, de immár éjszakai körülmények között, mert időközben Floridában lenyugodott a Nap. Az Endeavourt március 11-én indították a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrsikló rakterében egy japán kutató modul első elemét és egy kanadai robotkart szállított a Föld körül mintegy 350 kilométer magasságban keringő űrbázisra.

Az űrhajósok összesen öt alkalommal léptek ki a nyílt világűrbe, és ennek során a helyére illesztették a modulelemet és a robotkart, ellenőrizték űrsiklójuk külső állapotát, és hőcsempe-javítási gyakorlatokat is végeztek, valaminr egy olyan szerkezetet helyeztek el az űrállomás külső burkán, amely majd a későbbi űrsikló-küldetésekkor fogja lézerkamerájával alaposan átpásztázni az űrrepülőgépek burkolatát, különösen a hővédő-csempéket az esetleges sérülések észlelése céljából.

Az Endeavour 16 napos útja az amerikai űrrepülőgépek történetében a leghosszabb volt a ISS esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.