Páratlan lelet a Píndosz-hegységben

A neandervölgyi ember utolsó európai "bázisát" fedezték fel Görögországban

A neandervölgyi ember utolsó európai "bázisainak" egyikét fedezték fel Görögország északi részén, a Píndosz-hegységben.

2011.03.10 16:19MTI

A modern ember legközelebbi kihalt rokona, a Homo neanderthalensis négyszázezer évvel ezelőtt jelent meg, benépesítve Dél- és Közép-Európa, valamint Ázsia nyugati területének nagy részét.

Mintegy harmincezer évvel ezelőtt tűnt el, de ezt megelőzően, az ötvenezer és a harmincezer évvel ezelőtti időszakban a modern emberrel élt "társbérletben", s mint a legújabb genetikai vizsgálatok kimutatták, a Homo sapiens és a Homo neanderthalensis keveredett egymással.

Görög és olasz régészek 2003 óta folytatnak feltárásokat a Píndosz-hegységben, ahol tavaly nyáron fedezték fel Athéntól 400 kilométerre észak-nyugatra, Szamarina falu mellett 1700 méteres magasságban két olyan helyszínt, ahol a neandervölgyi ember által használt kőeszközök százaira bukkantak.

Mint Nikosz Efsztratiou, a Szaloniki Egyetem professzora rámutatott, a Píndosz-hegységbeliek a legmagasabb ismert lelőhelyek Dél-Európában.

"Eszközök százait fedeztük fel, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek évszázadokon, évezredeken át vissza-visszatértek ezekre a helyekre. Akár 2200 méteres magasságig is eljutottak, vagyis nem csak a folyóvölgyeket kedvelték, ahogy eddig hittük" - mondta Nikosz Efsztratiou.

Csontleletek viszont eddig nem kerültek elő, csupán egyetlen fogra bukkanta a kutatók. Mint Katerina Harvati, a Tübingeni Evolúciós és Paleoökológiai Központ vezetője, aki nem volt részese a Pindosz-hegységbeli kutatásnak, rámutatott, ez a felfedezés segít jobban megérteni a prehistorikus közösségek életét és lehetőségeit, azt, hogy hogyan alkalmazkodtak a késő pleisztocén idején bekövetkezett éghajlati változásokra.


Nikosz Efsztratiou meggyőződése szerint a neandervölgyi ember a "zsákmányt", az állatokat követte a hegyekbe.

"Azok az állatok, amelyekre a neandervölgyi ember vadászott, a nyílt terepet kedvelték. Másrészt ebben a térségben rengeteg az eszközkészítésre alkalmas kovakő. Találtunk kőpengéket és kihegyezett eszközöket, ezekkel ejtették el a vadat, nyúzták meg és dolgozták fel a tetemeket. Úgy tűnik, hogy ezek voltak a neandervölgyi ember utolsó csoportjai kontinensünkön" - magyarázta Nikosz Efsztratiou, hozzátéve: Közép-Európában ebben az időben már igen barátságtalanná vált az éghajlat, ezért vándorolt dél felé, melegebb éghajlatot keresve a Homo neanderthalensis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.