Őshippik a múltból

Már hatezer éve is szerettek betépni a varázsgombától

Nem kizárt, hogy Európában hatezer éve hallucinogén gombát fogyasztottak vallási szertartások részeként. Erre utal egy spanyolországi barlangfestmény.

2011.03.09 13:44MTI

A Villar del Humo község közelében található barlangfestményt egy bika uralja. Brian Akers, az amerikai Pasco-Hernando Főiskola és Gaston Guzmán, a mexikói Xalapában található Ökológiai Intézet kutatóinak figyelmét azonban sokkal inkább a mellette-alatta egy sorban elhelyezkedő 13 kicsiny gombaszerű tárgy keltette fel - írja a New Scientist című tudományios hírportál az Economic Botany című szaklapra hivatkozva.


A kutatók úgy vélik, hogy az ábrázolt gallér nélküli kalapos gombák a Psilocybe hispanica fajhoz tartoznak, amely a térségre jellemző hallucinogén gombafaj. A benne található pszichedelikus anyag tudatmódosító hatásáról ismert.

Ez lenne a hallucinogén gombák használatára utaló legkorábbi európai bizonyíték Európában. Európán kívül akad ennél régebbi is: egy algériai 7-9 ezer éves falfestményen a Psilocybe mairei nevű gomba látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.