Katasztrófa-turizmusra jó

Hosszú életű lesz a gyilkos sárvulkán

Egy újonnan megjelent tanulmány szerint további két évtizeden keresztül fog még sarat "pöfékelni" a vulkán - és ez még optimista becslésnek tűnik. Egy másik vizsgálat szerint ugyanis akár közel 90 éven át működhet.

2011.02.25 20:47ma.hu

2006 májusában született meg Indonézia egyik jelentős, part menti városától, Sidoarjo-tól nem messze az a sárvulkán, amely az azóta eltelt időszak alatt számos otthont, rizsföldet, gyárat és utat nyelt el, megölt 15 embert, kiköltözésre kényszerített további 40 ezer lakost, és jelentős károkat okozott a helyiek megélhetésében. Ötödik születésnapjához közelítve a tudósok nem bíztatnak semmi kecsegtetővel: az eddigi vizsgálatok összegzésével kapott adatok arra engednek következtetni, hogy egyhamar nem múlik el a természeti jelenség. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint további két évtizeden keresztül fog még sarat "pöfékelni" a vulkán - és ez még optimista becslésnek tűnik. Egy másik vizsgálat szerint ugyanis akár közel 90 éven át működhet.

A Jakartától 700 kilométerre keletre létrejött természeti képződményt Lusi névre keresztelték el, az indonéz lumpur (sár) szó és a közelben található Sidoarjo település nevének összevonásával. 144 millió köbméternyi sarat okádott eddig a felszínre, és durván kétszer akkora területet foglal el, mint a New Yorkban található Central Park. A sárlavinát egyébként egy közeli folyó szeli ketté, amivel egy új, 83 hektáros szigetet hozott létre, és kibővítette a Lusi létrejötte előtt is létező deltatorkolatot.

A 2006. május 29-én, reggeli órákban észlelt ébredésekor óriási erővel lökte a levegőbe a mélyebb talajrétegekben felhalmozódott sarat. Megfigyelések szerint a gázkitörésekkel együtt beindult tevékenység előtt órákkal már földmozgást érzékeltek a fúrásokkal gyakran tarkított régióban, bár több kutató szerint a két nappal korábban, 280 kilométerre bekövetkezett, 6,3 magnitudó erejű földrengés volt az igazi kiváltó ok. A minden kétséget kizáró magyarázat hiánya ellenére az indonéz kormányzat a talajban fúrásokat végző vállalat javát birtokló helyi, az ország egyik leggazdagabbnak számító Bakrie családjára terhelte az elhárítási és kárcsökkentési számlák kifizetésének javát.

Habár a sárvulkán igen érdekes és ritkán vizsgált természeti jelenség, a helyiek - érthető okokból - mégsem fogadták kitörő lelkesedéssel létrejöttét. Az általa okozott károk csökkentésére és kompenzálására eddig közel 800 millió dollárt kellett elkölteni, állítja a képződményt kutató ausztrál Humanitas. Ez az összeg ráadásul csak töredéke a valódi gazdasági kárnak, melyet mindmáig nem sikerült pontosan felmérni.

Lehet azonban, hogy nem is a Lusi lesz az igazi gond a környéken. Soffian Hadi Djojopranoto, a sárfolyam hatásait csökkenteni igyekvő kormányzati szervezet geológusa szerint a sárvulkán csak hírhozó: nagyobb természeti katasztrófák hírnöke lehet. "Mint egy "hagyományos" vulkánkitörés esetében, a sárvulkán létrejötte is a földtani aktivitás egyik jele. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben újabb sárvulkán fog kitörni a régióban." - közölte baljóslatú előrejelzését Djojopranoto.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.