Ősembert tolláról

Na tessék: már a neandervölgyi asszony is cicomázta magát

Már a neandervölgyi ember is cicomázta magát: madártollakkal igyekezett csinosítani az öltözékét negyvennégyezer évvel ezelőtt - állítja egy olasz kutató.

2011.02.22 15:48MTI

Marco Peresani, a Ferrarai Egyetem paleontológusa a Verona melletti Fumane-barlangban madárcsontoknak és a neandervölgyi ember csontjainak "keverékét" fedezte fel, összesen 660 darabot - olvasható a New Scientist (http://www.newscientist.com) tudományos hírportálon. A leletek között jelentős számban kerültek elő olyan szárnycsontok, amelyekről "lekaparták" a tollakat - mintha a neandervölgyi szántszándékkal távolította volna el azokat.

S hogy mire kellettek a tollak? Marco Peresani szerint három kézenfekvő magyarázat lehetséges: vagy étkezési céllal, vagy fegyverkészítéshez, vagy dísznek.


Az olasz paleontológus az első lehetőséget elveti, mivel olyan madárfajokról van szó, amelyek igen szűkös élelemforrásként szolgálhattak, a tollakkal ellátott nyílvesszőket pedig még nem találták fel. Így kizárásos alapon a tollak vagy kultikus célokra kellettek, vagy cicomaként szolgálhattak. A tollakkal díszített öltözék hétköznapi viseletként aligha lehetett túl praktikus, ezért - mint Peresani feltételezi - a "cifra" ruhákat különleges alkalmakkor viselhették.

Ebből az olasz paleontológus arra következtet, hogy a neandervölgyi ember "kulturális" vonatkozásban semmivel sem maradt el a Homo sapienstől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.