Az emberiség hasznára is válhat a felfedezés

30 fokon hidegrázás: így fűtenek a medvék

Nem alszanak szigorú értelemben vett téli álmot az amerikai fekete medvék (Ursus americanus), sokkal inkább nyugalmi állapotba kerülnek, amelynek során testhőmérsékletük csupán négy-hét fokkal csökken, és viszonylag könnyen felébreszthetők. Fenn északon azonban akár hét hónapot is kibírnak egyfolytában táplálkozás és ürítés nélkül.

2011.02.19 10:54MTI

Hogy kiderítsék ennek okát, az alaszkai Fairbanksi Egyetem biológusai téli szállásokat hoztak létre befogott állatok számára, és mérőeszközökkel látták el őket. Ebből megtudták, hogy a nyugalmi állapotban lévő medve mindössze percenként egyszer-kétszer vesz levegőt, pulzusa pedig a normális ötvenötről tizennégyre csökken - írja a Der Standard című osztrák lap (www.derstandard.at) a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt ismertetve.

A biológusok ámulva lettek figyelmesek egy további jelenségre is: mihelyt egy medve testhőmérséklete megközelítette a 30 fokot, hidegrázás lelte, amely addig tartott, míg az újra el nem érte a 36 fokot. Ez a ciklus három-hét naponta egész télen át megismétlődött.

Eddig a téli álom egyik alaptörvényének számított, hogy a testhőmérséklet tíz fokos lehűlése az anyagcsere ötven százalékos csökkenéséhez vezet. Ehhez képest a medve aktivitása egynegyedére esik vissza, és ehhez képest viszonylag meleg marad a teste. Hogy ez miképp lehetséges, arra most kívánnak fényt deríteni az amerikai biológusok. Az eredményekből a jövőben akár az űrhajósok és betegek is tetemes hasznot húzhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.