Mégiscsak igazat írnak az ősi iratok...

Döbbenetes felfedezés: fából készült Nagy Falat is találtak!

Fából készült, düledező, romos Nagy Fal szakaszt azonosítottak be a régészek Kína észak-keleti részén Liaoning tartományban.

2011.02.04 15:52MTI, ma.hu

A felfedezéssel azt a tévhitet oszlatják el a szakemberek, hogy a Nagy Fal építéséhez alapvetően vagy követ, vagy téglákat használtak.

A fűzfakerítések, amelyekre Tantung (Dandong) város hegyes területein bukkantak, megerősíteni látszanak azt az ősi iratokból származtatott feltételezést, miszerint létezett fából készült Nagy Fal is - derül ki a helyi kulturális és térképészeti hivatal közös jelentéséből.

A fűzfakerítések a tölgyből készült alapfalra kerültek a Csing-dinasztia (1636-1919) időszakában, miután a faszerkezet elkorhadt, összeomlott - állítják a tudósok.

Történelmi feljegyzésekből arra következtetnek, hogy maguk a tölgy alapok még a Ming-dinasztiában (1368-1644) épültek, amikor a betolakodók elleni védelem falait kőből, egyes részeit pedig sárból és fából alkották meg.

A Nagy Falat eredetileg az időszámításunk előtt 475-206 közötti időszakban építették az északi nomád törzsek megállítására. Az évszázadok során megközelítően 9000 kilométer hosszúságúra nyúlt kanyargó, bástyákkal tűzdelt építmény lényegében a későbbi dinasztiák folytatódó hozzájárulásának az eredménye.

Az "igazi" Nagy Fal

A mai napig viszonylag épségben látható és turisták által látogatott Nagy Fal a Ming dinasztia idején épült. Liaoning tartományból indul és a Gobi sivatag homokjában vész el. A hivatalosan megállapított hossza 7 ezer 300 kilométer, de az adatok folyamatosan változnak.

A Nagy Fal teljes hosszának körülbelül az egyharmadát pusztította már el a természet, de Belső-Mongóliában vissza-visszatérő gond, hogy bányászok, építőmunkások, építőanyagot gyűjtő falusiak megrongálják az ország legismertebb szimbólumát.

A fal egy kis részét restaurálták, elsősorban a turisták miatt. Nagy része azonban az enyészetnek van kitéve, s így bizonyos részek mára már szinte eltűntek. A fal napjaink vandalizmusának is áldozatává válik, például kedvelt célpontja a graffitiseknek. A fal tégláinak egy részét a helyi lakosok hordják el, hogy azokból építkezzenek. A Ming-kori falnak egyes becslések szerint 37%-a, más becslések szerint 42%-a tűnt el.

Sokakban él az a hiedelem, hogy a Nagy Falat az űrből is lehet látni, azonban ez nem igaz. A városi legenda egy 1920-as képregény nyomán terjedt el.

A régészeti feltárások nyomán születő hírekből mind inkább kiderül: az 1987 óta a világörökség részét képező Nagy Falnak még mindig "nincs vége".

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.