Húsz üstököst is lencsevégre kaptak

33 ezer aszteroidát fedeztek fel a Naprendszerben

Harmincháromezer aszteroidát, húsz üstököst, valamint százharmincnégy egyéb földközeli objektumot fedezett fel az Amerikai Űrkutatási Hivatal WISE csillagászati műholdja.

2011.02.02 19:57MTI

A Wide-field Infrared Survey Explorer/széles látószögű infravörös sugárzást felmérő felderítő műholdat 2009 decemberében indították útjára, azóta az űrteleszkóp a messzi galaxisoktól kezdve a Föld közelében "bóklászó" kisbolygókig és üstökösökig összesen 2,7 millió felvételt készített a világegyetemet benépesítő objektumokról - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon. A 320 millió dolláros (62,3 milliárd forintos) ráfordítással épült WISe ezek szerint beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Mint a tudósok rámutatnak, különösen fontos tudomást szerezni a földközeli objektumokról, amelyek a Nap körül keringve 45 millió kilométernyire közelítik meg bolygónkat, s potenciális veszélyt jelentenek a Földre. S míg a látható fény tartományában működő eszközök segítségével az aszteroidák felületéről visszaverődő napfény mennyisége ismerhető meg, az infravörös eszközök az objektumok méretéről árulkodnak.

E két eszköztípussal végzett mérések eredményeit kombinálva a csillagászok megismerhetik az "űrsziklák" összetételét, ezáltal pontosabb képet nyerhetnek a bolygónk körül "cirkáló" aszteroidák milyenségéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.