Kivételes magyar találmány

Elkészült a legnagyobb Gömböc

Elkészült a kivételes magyar találmány, a világ matematikai tudományos szcénájába 2007-ben berobbanó Gömböc eddigi legnagyobb példánya. A Művészetek Palotájában átadott műtárgy jóval nagyobb a korábbi változatoknál. A tervek szerint egy évig tekinthetik meg a Müpa látogatói, majd innen a Ludwig Múzeumba kerül.

2008.03.18 18:55ma.hu

A külföldön tavaly kiemelkedő tudományos visszhangot kiváltó matematikai találmány, a Gömböc jelentősége a Rubik kockáéhoz mérhető: nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoznak vele, így például ma már a Harvard Egyetemen is a tananyag részét képezi, de előadásokat tartottak róla a Cambridge-i és a Princetoni Egyetemen, a New York Times pedig a világ 70 legérdekesebb találmánya közé sorolta. 

A Gömböc külső megjelenésében is egyedülálló tárgy, ezért is járult hozzá a Művészetek Palotájának vezetősége, hogy kiállítási lehetőséget biztosít számára. A feltalálók kivételes szellemi teljesítményét a kezdetektől nagyra értékelő Concorde Alapkezelő zrt. úgy döntött, támogatást biztosít egy minden eddiginél nagyobb Gömböc elkészítéséhez. 

Az Alapkezelő a feltalálók céljaival azonosulva szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ne csak külföldön, hanem Magyarországon is bekerüljön a köztudatba, és minél többekhez eljusson annak a híre, hogy a magyar tudományos élet a mai napig nemzetközi jelentőségű eredményeket tud felmutatni. 


Ehhez segítségül hívta együttműködő partnereit, a CoandCo Communication Kft-t, valamint a Művészetek Palotáját is. A magyar feltalálók – Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtan és Tartószerkezeti Tanszék vezetője, illetve adjunktusa – az átadás alkalmával köszönetüket fejezték ki a segítségért, melynek során a megszokottól eltérően az üzleti érdekeket félretéve, csupán a találmány eszmei értékét felmérve döntöttek úgy a támogatók, hogy az ügy mellé állnak.
 
A kutatók egy 1995-ben a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorevics Arnold által felvetett elméleti kérdést válaszoltak meg a Gömböccel, amire korábban még senki nem volt képes: ennek a testnek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Akárhogy is tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza, akárcsak a keljfeljancsi. 

A Gömböc különlegessége azonban, hogy anyaga homogén: nem egy, a belsejében elhelyezett súly, hanem maga a forma által állapodik meg minden esetben ugyanazon a ponton. Bizonyítható, hogy kettőnél kevesebb egyensúlyi ponttal rendelkező test nem létezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.