Reptében a gólya

Két fehér gólya téli vándorútja követhető a világhálón

Szakemberek két fiatal fehér gólyára rögzítettek műholdas nyomkövető műszert, amelynek segítségével az interneten követhető a madarak első vándorútja afrikai telelőhelyükre.

2010.09.03 17:48MTI

Az EU támogatásával megvalósuló program fő célja a középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbaráttá tétele, azaz a "madárgyilkos" tartóoszlopok és szerelvényeik megfelelő szigetelése. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tanulmányába szerint a hazai vezetékhálózaton évente legkevesebb 30 ezer madár, köztük számosveszélyeztetett faj (kerecsensólyom, parlagi sas, kék vércse) esik áramütés áldozatául. 

Apaj és Ipoly első vándorútja a www.greenmania.hu és a www.gilice.hu honlapokon követhető nyomon. Az Apaj névre keresztelt egyik gólya a Kiskunságban kelt ki, és nevelkedett természetes körülmények között. Kirepülése után néhány kilométeres körzetbe járt ki szüleivel táplálékot keresni, majd augusztus elején kezdte meg vonulását.
 
A legfrissebb információnk szerint már a szudáni főváros, Kartúm közelében jár - olvasható a Magyarországon eddig egyedülálló kísérletet szervező Ecocaritas Egyesület közleményében. A másik kisgólya, Ipoly embernél nevelkedett madár, amely három társával együtt július végén került az Ipoly folyó mellett kialakított röpdébe, ahol fokozatosan szoktatták vissza a természetes "gólyaéletre". 

Szabadon engedése után csatlakozott egy gólyacsapathoz, és augusztus közepén ő is útra kelt társaival. Jelenleg kissé Apaj mögött jár, éppen Egyiptomban, a Nílus menti Kena városától pár kilométerrel délre tartózkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.