Sikeres a Cluster-küldetés

Tovább folytatják a világűr időjárásának kutatását

A Cluster-küldetés sikerén felbuzdulva további kutatásokat tervez a világűr időjárásának felmérésére az Európai Űrügynökség (ESA).

2010.09.02 16:32MTI

A négy műholdat alkalmazó projekt révén ismertté válik, mi zajlik a Föld és a Nap között - mutatott rá Cluster-küldetés tízéves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen a németországi Darmstadtban David Southwood, az ESA igazgatója.

A tudósok számára különösen nagy jelentőséggel bír a misszió, mert adatokkal szolgál arról, hogy miként működik a Föld mágneses védőernyője. Tudósoknak 2000-ben sikerült négy műhold - a Rumba, a Salsa, a Samba és a Tango - működését úgy összehangolni, hogy a kvartett együttes formációban repül.

A küldetést 2012-ig meghosszabbították, további két évre opciót kapott.

Az ESA szerint a műholdak az eddigi legpontosabb vizsgálattal szolgálnak a Napszél és a Föld mágneses mezője közötti kölcsönhatásokról.

A misszió többek között felfedte, miként hatolnak át a napszél részecskéi a Föld védőpajzsán, és lépnek be a légkörbe. Kritikus űrbéli időjárás esetén ezek a hatások megbéníthatják a bolygón az áramhálózatot, valamint a telefon-, komputer- és navigációs rendszereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.