15 évig nem érte támadás

Újabb becsapódás a Jupiteren

Újabb "találat" érte a Jupitert: az erről tanúskodó villanást egy ausztrál csillagász kapta lencsevégre.

2010.06.04 09:56MTI

Anthony Wesley már másodszor észlelt hasonlót, tavaly júliusban is ő jelezte, hogy becsapódás nyomait fedezte fel a Naprendszer legnagyobb bolygóján.

Az amatőr csillagász amúgy komputerprogramozó, és rendkívül jó hírnévnek örvend a profi csillagászok körében. Legfrissebb jelentését később egy Fülöp-szigeteki amatőr asztronómus is megerősítette.

"Alig hittem a szememnek, amikor láttam a villanást. A tűzcsóvát két másodpercig lehetett észlelni, rendkívül éles fény volt" - mondta Wesley. A lelkes amatőr ezzel valószínűleg tavalyi sikerét is felülmúlta, hiszen sikerült elkapnia a becsapódás pillanatát. 2009-es felfedezése azért volt jelentős, mert a Jupitert azt megelőzően 15 évig nem érte "támadás".

A bolygó déli pólusának közelében felfedezett "sebhelyet" vélhetően egy aszteroida ejtette az égitesten - vélekedtek akkor a NASA kutatói. A mostani becsapódás az egyenlítő közelében történt, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem hagyott értékelhető nyomokat.

A körülmények alapján a tudósok arra következtetnek, hogy ismét meteor csapódhatott a Jupiternek, amelyet 1994-ben a Shoemaker-Levy 9 üstökös darabjai értek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.